Evropa

Optuženo pet osoba u Nemačkoj zbog pokušaja finansijske pomoći Islamskoj državi

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

22:55

Optuženo pet osoba u Nemačkoj zbog pokušaja finansijske pomoći Islamskoj državi
Optuženo pet osoba u Nemačkoj zbog pokušaja finansijske pomoći Islamskoj državi - Copyright Tanjug AP/Jonas Walzberg/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačko Federalno javno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv pet osoba zbog prikupljanja donacija u ukupnom iznosu od više od 250.000 evra za terorističku organizaciju Islamska država (ID).

"Federalno tužilaštvo optužuje umešane da su od 2020. do 2022. prikupljali novac iz Sirije u ime dva pripadnika ID. Apeli za donacije upućeni su putem onlajn servisa Telegram. Planirano je da prihodi budu upotrebljeni za otkup zarobljenih pripadnika ID zatočenih u logorima Al-Hol i Roj", saopštile su gradske vlasti u Karlsrueu.

Oni su takođe navodno prekršili Zakon o spoljnoj trgovini i plaćanju, dodaje se u saopštenju, prenosi portal "Aussidlerbote.de".

Kako se navodi u saopštenju, u mrežu su bili uključeni finansijski posrednici koji su prikupljali novac i davali račune ili kutije za digitalne donacije.

Senat državne bezbednosti Višeg regionalnog suda u Dizeldorfu mora da odluči da li će tri žene i dva muškarca, od kojih su većina nemački državljani, izaći pred sud.

Svi optuženi su u pritvoru od 31. maja ove godine. 

Prema podacima Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka, u Nemačkoj živi 27.480 ljudi za koje se veruje da su radikalni islamisti.

Krajem maja, kancelarija saveznog tužioca uhapsila je sedam osumnjičenih pristalica u Severnoj Rajni-Vestfaliji, Baden-Virtembergu, Rajni-Palatinat i Bremenu.

Pretresi su obavljeni u nekoliko saveznih država. 

Prema poslednjem saopštenju, postupak protiv dvojice osumnjičenih je zbog manje važnosti ustupljen Glavnom javnom tužilaštvu u Dizeldorfu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa