Evropa

Gruzijski milijarder ponovo u političkoj areni: Bivši premijer i lider stranke Gruzijski san ide na parlamentarne izbore

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2023

-

18:36

Gruzijski milijarder ponovo u političkoj areni: Bivši premijer i lider stranke Gruzijski san ide na parlamentarne izbore
Bivši premijer, miljarder Ivanišvili najavio povratak u političku arenu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Gruzije, milijarder Bidzina Ivanišvili, koji prema rasprostranjenom mišljenju ima ogroman politički uticaj u Gruziji, najavio je danas, uoči parlamentarnih izbora 2024. godine, da se posle dvogodišnje pauze vraća u političku arenu.

Ivanišvili je u govoru koji je vladajuća stranka Gruzijski san objavila na internetu, rekao da se vraća u politički život Gruzije zbog "komplikovane" geopolitičke situacije i, kako je ocenio, neuspeha opozicije da vladu primora na odgovornost, prenosi Rojters.

On je rekao da je u redovnom kontaktu sa rukovodstvom Gruzije, nagovestivši da bi kao počasni predsednik stranke Gruzijski san mogao da preuzme aktivnu ulogu u predstojćoj predizbornoj kampanji.

Smatra se da Ivanišvili vuče konce u gruzijskoj vladi uprkos tome što nije imao nikakvu formalnu funkciju otkako je podneo ostavku na mesto premijera 2013. godine, navodi Rojters.

Opozicione stranke su dugo optuživale Ivanišvilija koji je napravio bogatstvo u Rusiji tokom 1990-ih zahvaljujući lojalnosti prema zvaničnoj Moskvi i da na region južnog Kavkaza gleda kao na svoje dvorište.

Rusija nije popularna među običnim Gruzijcima jer zvanična Moskva podržava naoružane separatiste u regionima Abhazije i Južne Osetije koji žele da se otcepe od Gruzije, dodaje Rojters.

Stranka Gruzijski san i sam Ivanišvili poriču naklonjenost Rusiji i tvrde da se zalažu za pristupanje Gruzije Evropskoj uniji i NATO savezu.

Vlada koju je oformila stranka Gruzijski san uspela je prošlog meseca da ostvari svoj dugogodišnji cilj i postane kandidat za članstvo u EU, iako je Brisel ponovio zahtev da se gruzijska politika oslobodi oligarhije što se, kako se veruje, odnosi na politički uticaj Ivanišvilija.
Vlada Gruzije je takođe poslednjih godina optuživana za autoritarne tendencije.

U martu ove godine je pokušala da donese zakon o kažnjavanju takozvanih "stranih agenata" što podseća na zakonsku meru usvojenu u Rusiji s ciljm da se neutralizuju politički neistomišljenici i kritičari politike zvaničnog Kremlja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa