Evropa

Borelj čestitao Španiji za liderstvo i dostignuća tokom predsedavanja EU: Pozitivne promene i globalna saradnja

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2023

-

23:26

Borelj čestitao Španiji za liderstvo i dostignuća tokom predsedavanja EU: Pozitivne promene i globalna saradnja
Borelj čestitao Španiji za liderstvo i dostignuća tokom predsedavanja EU: Pozitivne promene i globalna saradnja - Copyright Tanjug /AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj čestitao je Španiji kao predsedavajućoj Saveta Evropske unije posle šest intenzivnih meseci, za liderstvo i izuzetna dostignuća.

"Zadocneli sporazumi su zapečaćeni: o okviru ekonomskog upravljanja, Paktu o azilu i migraciji i Zakonu o veštačkoj inteligenciji", napisao je Borelj na mreži X (Tviter).

"Zajedno smo naporno radili na ratu na Bliskom istoku i pružili podršku Ukrajini, pokrenuvši pristupne pregovore", istakao je on. 

Borelj je naveo da je EU sarađivala na samitu sa (Zajednicom latinoameričkih i karipskih država) CELAC i postigla okvirne sporazume sa Čileom i ACP (Grupom afričkih, karipskih i pacifičkih država).

"Zaista uticajno predsedavanje koje pokreće pozitivne promene i globalnu saradnju", istakao je on.

Kako štafeta prelazi na Belgiju, suočavamo se sa izazovnim periodom sa početkom novog institucionalnog ciklusa EU i razornim ratovima u našem susedstvu, napisao je Borelj.

"Odlučnost i mudrost će biti od ključne važnosti za jačanje jedinstva i jačanje spoljne akcije u službi građana EU", naglasio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa