Evropa

EU u 2023. izdvojila 2,4 milijarde evra humanitarne pomoći, uključujući i Zapadni Balkan - najviše para ide u Afriku

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

21:10

EU u 2023. izdvojila 2,4 milijarde evra humanitarne pomoći, uključujući i Zapadni Balkan - najviše para ide u Afriku
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

 Evropska unija je tokom 2023. godine izdvojila 2,4 milijarde evra za pružanje humanitarne pomoći širom sveta, a Mehanizam EU za civilnu zaštitu aktiviran je 64 puta, saopštila je danas Evropska komisija.

Prema podacima koje je EK objavila na društvenoj mreži X (Tviter), od 2,4 milijarde evra humanitarne pomoći, 335 miliona izdvojeno je za Ukrajinu, Zapadni Balkan i region Kavkaza. 

Najveća količina te humanitarne pomoći izdvojena je za Afriku - 893 miliona evra, dok je 582 miliona evra namenjeno Bliskom istoku i Turskoj, 399 miliona evra Aziji, Latinskoj Americi, Pacifiku i Karibima, a 207 miliona drugim lokacijama, navela je EK. 

"Sve veće humanitarne potrebe ostaju razlog za stalnu zabrinutost tokom godina. U 2023. godini naša posvećenost rešavanju tog izazova nije se promenila", napominje EK i dodaje da se nastavlja njena misija da ublaži ljudsku patnju. 

EK je istakla i da je Mehanizam EU za civilnu zaštitu aktiviran 64 puta u 2023. godini, čime su, kako je navela, pojačani napori za  rešavanje vanrednih situacija širom Evrope i celog sveta.

"Uprkos izazovima, važnije je nego ikada ranije ceniti snagu solidarnosti EU i zajednički odgovor EU na vanredne situacije", navela je EK.

Kada je reč o Ukrajini, naglasila je da je kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu obezbeđeno 785 miliona evra namenjenih humanitarnoj pomoći i isporučeno skoro 100.000 tona zaliha od značaja za spasavanje života.  

"Nastavlja se hitna pomoć EU ljudima kojima je potrebna u Ukrajini", poručila je EK.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa