Politika

EU obavestila Kurtija: Statut ZSO je već napisan, dajte samo sugestije i komentare

Komentari

Autor: Euronews

26/12/2023

-

20:33

EU obavestila Kurtija: Statut ZSO je već napisan, dajte samo sugestije i komentare
Tanjug/AP/Fred Sierakowski - Copyright Tanjug/AP/Fred Sierakowski

veličina teksta

Aa Aa

Kosovo je imalo priliku deset godina da predloži statut Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i sada je u obavezi da dostavi svoje komentare i sugestije na evropski predlog, koji je moderan evropski način rešavanja osetljivog pitanja zaštite manjina, navodi se u odgovoru Evropske unije prištinskoj Kohi.

Posle izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je spreman da sa svojim ministrima napiše nacrt statuta, iz Evropske unije odgovaraju da se u ovoj fazi očekuje brzo formiranje ZSO.  

"Kao što smo više puta rekli, evropski nacrt statuta, koji su 21. oktobra predstavili premijeru Kurtiju predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak i diplomatski savetnici francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanske  premijerke, zajedno sa američkim izaslanikom Eskobarom, predstavlja moderan evropski način rešavanja osetljivog pitanja zaštite manjina. EU i njeni partneri smatraju da je to najbolji mogući način za rešavanje pitanja obe strane", kaže se u odgovoru prištinskom listu i napominje da se od obe strane očekuje nastavak razgovora o ovom nacrtu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija