Evropa

Godišnjica smrti Benedikta XVI: Papa Franja podseća na "ljubav i mudrost" prvog pape koji se penzionisao za šest vekova

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2023

-

16:22

Godišnjica smrti Benedikta XVI: Papa Franja podseća na "ljubav i mudrost" prvog pape koji se penzionisao za šest vekova
Tanjug/AP/Gregorio Borgia - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Na godišnjicu smrti Benedikta XVI, danas je papa Franja pohvalio "ljubav i mudrost" kojima je vodio rimokatoličku crkvu, navodeći da vernici osećaju "toliko ljubavi, toliko zahvalnosti, toliko divljenja" prema bivšem pontifu.

Franja je često hvalio Benediktovu odluku da se povuče kao hrabru i rekao da bi i on mogao da krene njegovim stopama, ali je posle Bernediktove smrti, potvrdio da je papstvo generalno gledano doživotni posao, prenosi AP.

Benedikt XVI, istaknuti konzervativni teolog koji je proveo četvrt veka kao šef vatikanske doktrine, ostao je referentna tačka za konzervativce i tradicionaliste, koji su pojačali kritiku Franje u godini od kada je Benedikt umro, zbog njegove progresivne vizije u reformisanju crkve.

Ranije tokom dana, Benediktov dugogodišnji sekretar, nadbiskup Georg Gensvajn, služio je specijalnu misu, a zatim učestvovao u događaju povodom godišnjice kako bi se osvrnuo na Benediktovo nasleđe.

"Molim se da će (Benedikt) postati svetac. Želim i nadam se da će tako biti", rekao je nadbiskup.
Italijanska premijerka Đorđa Meloni je pohvalila Benedikta kao "velikog čoveka u istoriji i diva razuma, vere i pozitivne sinteze između njih dvoje“. 

U izjavi je rekla da će njegovo duhovno i intelektualno nasleđe živeti čak i među nevernicima, zbog "duboke građanske vrednosti“ i sposobnosti da govori umovima i srcima ljudi.

Benedikt, prvi papa koji se penzionisao za šest vekova, preminuo je 31. decembra 2022. u 96. godini u Vatikanu i sahranjen je u bazilici Svetog Petra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa