Evropa

Danska kraljica Margareta II najavila abdikaciju: Povlači se posle 52 godine, na prestolu će je naslediti najstariji sin

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/12/2023

-

18:43

Danska kraljica Margareta II najavila abdikaciju: Povlači se posle 52 godine, na prestolu će je naslediti najstariji sin
Danska kraljica Margareta II najavila abdikaciju: Povlači se posle 52 godine, na prestolu će je naslediti najstariji sin - Copyright Keld Navntoft/Ritzau Scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Danska kraljica Margreta II najavila je danas u novogodišnjem govoru da će abdicirati 14. januara, nakon 52 godine na prestolu.

Ona je rekla da će je naslediti njen najstariji sin, prestolonaslednik Frederik, preneo je Rojters.

Ova 83-godišnjakinja je monarh sa najdužim stažom u istoriji Danske. Tron je preuzela nakon smrti njenog oca kralja Frederika IX 1952, dok je u februaru ove godine imala uspešnu operaciju leđa.

"Operacija je dala povoda za razmišljanje o budućnosti - da li je došlo vreme da se odgovornost prepusti sledećoj generaciji. Odlučila sam da je sada pravi trenutak 14. januara 2024. Pedeset dve godine nakon što sam nasledila svog voljenog oca povući ću se sa mesta kraljice Danske. Prepuštam presto svom sinu, prestolonasledniku Frederiku", rekla je u govoru.

Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix via AP

Princ Frederik

U Danskoj vlast imaju izabrani parlament i vlada. 

Očekuje se da će monarh ostati iznad dnevne politike, predstavljati naciju sa tradicionalnim dužnostima koje se kreću od državnih poseta do proslava nacionalnog praznika. 

Danska premijerka Mete Frederiksen zahvalila je kraljici na usluzi i rekla da je ona bila oličenje Danske tokom svih ovih godina. 

"U ime celokupnog stanovništva, želela bih da se od srca zahvalim Njenom Veličanstvu Kraljici na njenoj doživotnoj posvećenosti i neumornim naporima za kraljevstvo. Iako se dužnost i položaj regenta prenosi više od 1.000 godina, još uvek je teško razumeti da je došlo vreme za promenu prestola" , rekla je Frederiksen.

Šetala ulicama Kopenhagena bez pratnje

Kraljica Margreta je imala široku podršku Danaca. Često je šetala ulicama Kopenhagena praktično bez pratnje i osvojila je divljenje Danaca zbog svojih toplih manira i talenta kao lingviste i dizajnera.

Zanosna skijašica, bila je pripadnica danskog ženskog vazduhoplovstva kao princeza, učestvovala je na kursevima džudoa i testovima izdržljivosti na snegu. Ostala je čvrsta čak i dok je starila. Godine 2011, sa 70 godina, posetila je danske trupe u južnom Avganistanu noseći vojni kombinezon.

Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix via AP

 

Kao monarh, obilazila je zemlju i redovno posećivala Grenland i Farska ostrva, dve polunezavisne teritorije koje su deo danskog carstva, i svuda je bila toplo dočekana, prenosi "Gardijan".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa