Poznati

Danska kraljica uputila izvinjenje porodici: Moja deca, snaje i unučići moja velika radost i ponos

Komentari

Autor: Euronews

04/10/2022

-

23:11

Danska kraljica uputila izvinjenje porodici: Moja deca, snaje i unučići moja velika radost i ponos
Danska kraljevska porodica - Copyright Tanjug /Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Danska kraljica Margareta Druga objavila je izvinjenje, samo nekoliko dana nakon što je najavila oduzimanje kraljevskih titula deci svog drugog sina Joakima.

Nakon što je većina svetskih medija pisala o odluci najdugovečnije evropske kraljice da Nikolaj, Feliks, Henrik i Atena od januara naredne godine više ne nose titule prinčeva i princeze, reagovali su njihovi roditelji, ali i najstariji "uskraćeni" unuk, izrazivši zbunjenost i tugu.

Iako je u saopštenju Palate kojim je najavljeno oduzimanje titula stoji da se kraljica na taj potez odlučila kako bi  njeni unučići "mogli da oblikuju svoje živote u daleko većoj meri, bez ograničenja specijalnih razmatranja i dužnosti, koje donosi formalna srodnost sa danskom kraljevskom kućom kao institucijom", pojedini članovi porodice drugačije su razumeli taj potez.

"Svi smo veoma tužni. Nije zabavno kada vidite da neko tako tretira vašu decu. Oni su u situaciji koju ne razumeju", rekao je nedavno princ Joakim za list "Ekstra Bladet".

Upitan kako je ta odluka uticala na njegove odnose s kraljicom, kratko je odgovorio: "Mislim da nema potrebe da to obrazlažem ovde".

Tanjug / Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Princ Joakim sa suprugom Mari i decom Nikolajem, Feliksom, Henrikom i Atinom

Bivša supruga princa Joakima grofica od Frederiksborga Aleksandra, koja je majka prinčeva Nikolaja i Feliksa, rekla je da je porodica "zbunjena odlukom" i da se deca osećaju "izopšteno", a nakon što je reagovao i Nikolaj, inače profesionalni maneken, rekavši da je "šokiran", naročito zato što je odluka doneta tako brzo i na očigled javnosti, Margareta Druga se izvinila.

"Donela sam odluku kao kraljica, majka i baka, ali kao majka i baka potcenila sam razmere toga koliko će se moj mlađi sin i njegova porodica osećati pogođeno. To je ostavilo ogroman trag i zbog toga mi je žao", navela je kraljica u saopštenju koje je objavila u ponedeljak, preneo je Euronews.

Međutim, ona nije promenila mišljenje i naglasila je da je nekad "neophodno doneti teške odluke".

"Niko ne treba da sumnja u to da su moja deca, snaje i unučići moja velika radost i ponos. Nadam se da ćemo sada naći mir kao porodica, kako bismo pronašli put kroz ovu situaciju", napisala je kraljica.

Iako će deca princa Johana od naredne godine biti oslovljavani titulama grofovi i grofica od Monpezata, ostaće u naslednom redu u kom trenutno zauzimaju sedmo, osmo, deveto i deseto mesto. 

Komentari (0)

Magazin