Poznati

Danska kraljica unučićima oduzima kraljevske titule: Majka dvojice prinčeva poručila da se "deca osećaju izopšteno"

Komentari

Autor: Independent

29/09/2022

-

13:53

Danska kraljica unučićima oduzima kraljevske titule: Majka dvojice prinčeva poručila da se "deca osećaju izopšteno"
Danska kraljica unučićima oduzima kraljevske titule: Majka dvojice prinčeva poručila da se "deca osećaju izopšteno" - Copyright AP/Steen Brogaard, POLFOTO

veličina teksta

Aa Aa

Danska kraljica Margareta Druga najavila je da će najverovatnije svojim unučićima oduzeti kraljevske titule prinčeva i princeza.

Kraljevska palata objavila je saopštenje u kom stoji da deca drugog kraljičinog sina, princa Joakima, više neće imati titule prinčeva i princeze uz svoja imena.

Promena se odnosi na Nikolaja (23), Feliksa (20), Henrika (13) i Atenu (10), koji će od 1. januara biti predstavljani titulama grofovi i grofica od Monpezata.

U saopštenju takođe stoji da će svi ipak zadržati svoja mesta u naslednom redu, kao i da se kraljica odlučila na ovaj potez, nakon što je primetila sličnu praksu u drugim monarhijama.

Iz Palate takođe ukazuju na to da se kraljica nada da će svi njeni unučići moći da žive svoje živote, bez stega kraljevskih titula, piše Independent.

"Uz tu odluku, Njeno Veličanstvo kraljica želi da stvori okvir kako bi četvoro njenih unučića mogli da oblikuju svoje živote u daleko većoj meri, bez ograničenja specijalnih razmatranja i dužnosti, koje donosi formalna srodnost sa danskom kraljevskom kućom kao institucijom", piše u saopštenju.

AP/Jens Meyer

 

Odluka se ne odnosi na decu princa Frederika i njegove žene princeze Meri - Kristijana (16), Izabelu (15) i blizance Vinsenta i Žozefinu (11), koji će zadržati svoje titule prinčeva i princeza.

"Zbunjenost i šok"

Nakon objave Palate, Aleksandra, grofica od Frederiksborga, majkaNikolaja i Feliksa, koja je bila prva supruga princa Joakima, podelila je svoju "zbunjenost i šok".

"Svi smo zbunjeni ovom odlukom. Tužni smo i u šoku", rekla je Aleksandra u saopštenju koje je njen savetnik za medije dostavio danskom magazinu "Se og Hør".

"To je kao grom iz vedra neba. Deca se osećaju izopšteno. Oni ne mogu da shvate zašto im neko oduzima identitet", navela je ona.

Princ Joakim se nakon braka sa Aleksandrom oženio princezom Meri 2008. s kojom je dobio Henrika i Atenu.

Pre kraljice Margarete, švedski kralj Karl XVI Gustav objavio je u oktobru 2019. godine da će deca princeze Medlin i Krisa O'Nila, kao i princa Karla Filipa i princeze Sofije, izgubiti kraljevske titule.

U to vreme, švedska palata objavila je i da se od kraljevih petoro unučića više ne očekuje da obavljaju zvanične kraljevske dužnosti.

Aktuelne su i spekulacije o tome da li će kralj Čarls III pauzirati predavanje kraljevskih titula deci princa Harija i Megan Markl, Arčiju i Lilibet. 

Komentari (0)

Magazin