Poznati

Kraljica Margareta objasnila zašto je unuke lišila kraljevskih titula

Komentari

Autor: Independent

30/09/2022

-

11:00

Kraljica Margareta objasnila zašto je unuke lišila kraljevskih titula
Kraljica Margareta objasnila zašto je unuke lišila kraljevskih titula - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danska kraljica Margareta Druga obrazložila je svoju odluku da četvoro svojih unučića liši kraljevskih titula, mišljenjm da će "to biti dobro za njih u budućnosti".

Vest da će deca kraljičinog drugog sina, princa Joakima, Nikolaj (23), Feliks (20), Henrik (13) i Atena (10) od 1. januara naredne godine biti oslovljavani titulama grofovi i grofica od Monpezata, iznenadila je mnoge pa i njihove roditelje.

Reagujući na odluku koja je u sredu saopštena iz Palate, princ Joakim je objavio i svoje saopštenje u kom je naveo da su deca "veoma tužna". 

"Svi smo veoma tužni. Nije zabavno kada vidite da neko tako tretira vašu decu. Oni su u situaciji koju ne razumeju", rekao je Joakim za list "Ekstra Bladet".

 

 

Princ tvrdi da mu je kraljica u maju rekla da će deca ostati bez kraljevskih titula tek kada napune 25 godina, a da je samo pet dana pre ostatka sveta saznao za namere svoje majke.

Upitan kako je ta odluka uticala na njegove odnose s kraljicom, kratko je odgovorio: "Mislim da nema potrebe da to obrazlažem ovde".

Kraljica Margareta Druga: To je za dobrobit dece

Kraljica je kasnije prisustvovala događaju u Nacionalnom muzeju u Kopenhagenu, gde je novinarima rekla da je dugo razmatrala o toj odluci i da je ocenila da će na duge staze to biti dobro za njih. 

"To je jedini razlog", istakla je kraljica, preneo je Independent.

U saopštenju koje je Palata objavila u sredu stoji da "Njeno Veličanstvo kraljica želi da stvori okvir kako bi četvoro njenih unučića mogli da oblikuju svoje živote u daleko većoj meri, bez ograničenja specijalnih razmatranja i dužnosti, koje donosi formalna srodnost sa danskom kraljevskom kućom kao institucijom".

AP/Steen Brogaard, POLFOTO

 

Međutim, bivša supruga princa Joakima grofica od Frederiksborga Aleksandra, koja je majka prinčeva Nikolaja i Feliksa, rekla je da je porodica "zbunjena odlukom" i da se deca osećaju "izopšteno".

Upitana kako komentariše tu njenu izjavu, kraljica je odgovorila: "(Da li se osećaju izopšteno) Moraćete da vidite. Ja to nisam videla", rekla je ona.

Odluka se ne odnosi na decu princa Frederika i njegove žene princeze Meri - Kristijana (16), Izabelu (15) i blizance Vinsenta i Žozefinu (11), koji će zadržati svoje titule prinčeva i princeza, a uprkos promenama, deca princa Joakima zadržaće svoja mesta u naslednom redu.

U saopštenju palate stajalo je i da je odluka doneta, nakon što je kraljica "primetila sličnu praksu u drugim monarhijama". 

To bi moglo da se odnosi na odluku švedskog kralja Karla XVI Gustava iz oktobra 2019. godine da se deci princeze Medlin i Krisa O'Nila, kao i princa Karla Filipa i princeze Sofije, oduzmu kraljevske titule.

U to vreme, švedska palata objavila je i da se od kraljevih petoro unučića više ne očekuje da obavljaju zvanične kraljevske dužnosti.

Aktuelne su i spekulacije o tome da li će kralj Čarls III pauzirati predavanje kraljevskih titula deci princa Harija i Megan Markl, Arčiju i Lilibet, ali se Britanska palata još nije zvanično izjašnjavala po tom pitanju.

Komentari (0)

Magazin