Evropa

Vanredno stanje u Velikoj Britaniji zbog štrajka mladih lekara: Imaju jedan ključni zahtev, ali vlada ne popušta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/01/2024

-

18:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Britanski mladi lekari ušli su u drugi dan šestodnevnog štrajka jer nisu zadovoljni zaradama. Zbog toga će hiljadama pacijenata biti uskraćena zdravstvena nega, a humanitarne organizacije upozoravaju da će biti odloženi termini pacijentima sa malignim oboljenjima. 

Dovoljno govori to što je u Notingemširu zdravstveni sistem već proglasio vanredno stanje, jer se ekstremno dugo čeka na preglede i, kako kažu iz tog okruga, ko nema potrebu za hitnom pomoći ne treba da dolazi. Radi se selekcija pacijenata, a neki od njih neće zapravo ni primiti pomoć koja im nije u ovom trenutku neophodna. 

Ako se šestodnevni štrajk održi, to će biti najduži štrajk u istoriji Državne nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije (NHS). Menadžeri bolnica su rekli da će desetine hiljada zakazanih pregleda biti otkazano ili pomereno širom Engleske i Velsa tokom štrajka mlađih lekara koji su u prvim godinama svoje karijere. 

Zemlju su obišle slike mladih lekara sa transparentima ispred bolnica, a na onima iz Kembridža piše "platite doktore". Ovo je deseti štrajk od marta prošle godine i kako kaže njihov predstavnik dr. Vivek Trivedi, sve što traže je da doktor bude plaćen nešto više od 20 funti po satu, da bi se nadomestilo smanjenje plata u poslednjih 15 godina, što, kako navodi, nije zabeleženo ni u jednoj drugoj profesiji u ovoj zemlji. 

"Sve što tražimo je pravičnost", navodi se u njegovoj izjavi.

Sadašnja satnica lekara je oko 15 funti (oko 2.000 dinara), a kada govorimo o prosečnoj satnici u toj zemlji, to je oko 16,3 funte. 

Džulijan Hartli, izvršni direktor Organizacije menadžera javnog zdravstva, rekao je da se ovaj štrajk događa u jednom od najtežih perioda za tu zemlju kada je reč o bolestima, što zimskim, sezonskim, ali i zbog sve većeg broja pacijenata koji imaju kovid-19. 

U javnosti ima onih koji podržavaju štrajk lekara, ali i onih koji nisu za to. Jedan od njih je i konzervativni novinar Piter Hičens. On kaže da lekari jednostavno ne bi trebalo da štrajkuju, dok policija takođe ne bi smela da štrajkuje. 

"Trebalo bi da bude očigledno da ako ste lekar, ne štrajkujete, a ako ne želite da budete lekar, nemojte biti", kazao je Hičens. 

Inače, stariji doktori trenutno rade i pokušavaju da nadomeste sve ono što mlađi lekari ne mogu. Njihov sindikat je uspeo da se dogovori sa vladom, ali to nije bio slučaj sa mlađim lekarima. Vlada navodi da neće voditi dalje razgovore, osim ako ne odustanu od ovog štrajka. 

S druge strane, štrajkači kažu da neće odustati dok oni ne ponude drugu opciju. Njihov predstavnik kaže da još uvek nije kasno i da državni sekretar ili bilo ko iz vlade mogu da dođu i danas, i ako je ta ponuda u redu, oni će prekinuti štrajk 

Ne znamo šta možemo da očekujemo u narednim danima štrajka, s obzirom na to da su značajan deo britanskog zdravstvenog sistema mladi lekari.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa