Evropa

DW: Ukrajina nema uvek dovoljno municije za odbranu od ruskh vazdušnih udara

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2024

-

17:28

DW: Ukrajina nema uvek dovoljno municije za odbranu od ruskh vazdušnih udara
DW: Ukrajina nema uvek dovoljno municije za odbranu od ruskh vazdušnih udara - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Krajem prošle godine Rusija je izvela žestoke vazdušne napade na Ukrajinu dronovima i raketnim projektilima i većinu njih ukrajinska protivvazdušna odbrana je uspela da obori, međutim municije za sisteme PVO nema uvek dovoljno, piše Dojče vele.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mesecima je upozoravao na masovne ruske vazdušne udare tokom zime, ali već tokom kasne jeseni, Rusija je sve više koristila dronove, da bi 29. decembra izvela najveći napad od početka rata sa više od 100 različitih projektila i čitavim rojevima dronova.

Decembar je mesec sa rekordnim brojem od 700 napada dronovima, a cilj napada nije bio samo glavni grad, već i veliki gradovi Harkov, Dnjepar, Odesa, Herson i Lavov.

Broj ukrajinskih žrtava mogao je biti mnogo veći, ali je protivvazdušna odbrana uspela da obori većinu projektila i dronova, a prema ukrajinskim informacijama, presretnute su i oborene čak i najsavremenije ruske hipersonične rakete tipa Kinžal. 

Ukrajina mora da zaštiti i svoje trupe na frontu dugom više od hiljadu kilometara, kao i vojne i civilne objekte duboko u unutrašnjosti zemlje i zato često mora da štedi PVO municiju.

Skuplji zapadni PVO sistemi obično se koriste samo protiv ruskih raketnih projektila u unutrašnjosti zemlje.

Za odbranu od iranskih bespilotnih letelica tipa Šahed 136 koje lansira ruska vojska koriste se, između ostalog, protivavionski tenkovi Gepard koje je isporučila Nemačka, a protiv ruskih vazdušnih udara koriste se i takozvane mobilne grupe.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

To su uglavnom ukrajinski vojnici na pikap-vozilima, naoružani lakim prenosivim sistemima protivvazdušne odbrane ili čak samo mitraljezima.

Zahvaljujući podršci Zapada, Ukrajina je posebno jaka u protivvazdušnoj odbrani, međutim, postoji i velika slabost, jer svim sistemima je zajedničko to što nema dovojno projektila. 

"Mi danas ne proizvodimo municiju za protivvazdušnu odbranu, a potrebne su velike količine za obaranje projektila i dronova", objasnio je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat.

On ukazuje da su moderne zapadne rakete, poput onih za američke PVO sisteme Patriot, skupe, tehnički složene i proizvode se sporo.

Osim toga, trenutno gotovo da nema pomoći iz SAD jer republikanci u Kongresu blokiraju dodatni paket pomoći vredan više milijardi dolara.

Ostaje tajna koliko Ukrajina još ima protivvazdušnih raketa da odbije nove ruske napade.

Najnovija dejstva ne daju razloga za pretpostavku da ih Ukrajina štedi, kažu ukrajinski vojni eksperti. 

"Za mobilne grupe ima dovoljno municije da izdrže naredni talas žestokih napada, ali srednjoročno i dugoročno, biće potrebno više zaliha", ukazao je ukrajinski general Serhij Najev.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa