Evropa

Veliki požar na Peloponezu: Zatvoren put Atina-Patra i most Rio-Antirio, evakuisana četiri sela

Komentari

Autor: Ekatimerini

31/07/2021

-

20:10

Veliki požar na Peloponezu: Zatvoren put Atina-Patra i most Rio-Antirio, evakuisana četiri sela
Veliki požar na Peloponezu: Zatvoren put Atina-Patra i most Rio-Antirio, evakuisana četiri sela - Copyright Tanjug AP/Andreas Alexopoulos

veličina teksta

Aa Aa

Oko 300 vatrogasaca pokušava da stavi pod kontrolu veliki požar koji besni od subote popodne u oblasti Ahaja na Peloponezu.

Prema prvim procenama, u požaru su izgorele kuće, automobili i hiljade hektara šume.

Vatra je izbila u planinskoj šumi, oko 30 km istočno od Patre, a zatim se potpomognuta jakim vetrom spustila do mora.

Kako je najavio ministar civilne zaštite Mihalis Hrizohoidis, 290 vatrogasaca i 75 vozila učestvuje u borbi sa plamenom, kao i osam aviona i devet helikoptera. 

U Ziriji je izgorelo najmanje 20 kuća, prenosi televizija Skaj, a vlasti su naredile evakuaciju u još tri sela: Lambiriji, Kamaresi i Ano Ziriji.

 

 

Služba "112" poslala je poruku u kojoj se stanovnici pozivaju da evakuišu ugrožena područja.

Generalni sekretarijat civilne zaštite poslao je poruku preko "112" za evakuaciju naselja Longos u Ahaji. Konkretno, poruka glasi: Ako se nalazite u širem području Longosa u Ahaji, odmah se evakuišite u Aigio. Šumski požar je u vašem području.

 

Evakuacija na plaži Lampiri

Univerzitetska bolnica u Patri i bolnica Aigio, kao i ekipe Hitne pomoći, stavljene su u pripravnost, zbog požara koji je u toku.

Na plaži Lampiri nalaze se brodovi obalske straže koji evakuišu građane putem mora.

Zbog požara je zatvoren put Atina-Patra, kao i most Rio-Antirio. Sva vozila preusmeravaju se na zaobilazne puteve.

Napominje se da je ovo drugi požar na tom području, za manje od nedelju dana.

Rizik od šumskih požara zbog "opasnog" toplotnog talasa

Grčke vlasti upozorile su građane da izbegavaju nepotrebno kretanje, dodajući i da postoji veliki rizik od šumskih požara zbog "opasnog" toplotnog talasa koji će, kako se očekuje, dostići vrhunac sledeće nedelje.

Temperature su poslednjih dana u velikom delu Grčke bile visoke, a očekuje se da će sledećeg ponedeljka i utorka dostići 44 stepena Celzijusova, saopštila je grčka Nacionalna meteorološka služba, a prenosi agencija Rojters.

"Narednih dana dolazi težak vremenski fenomen sa izuzetno visokim temperaturama i višednevnim toplotnim talasom", rekao je Hrizohoidis, pozivajući istovremeno sve građane da pokažu najveći stepen odgovornosti i saradnje.

Šef meteorološke službe Teodoros Kolidas je rekao da je ovaj toplotni talas okarakterisan kao "opasan" jer se očekuje da će trajati nekoliko dana - barem do sledećeg petka, a vrhunac će dostići u ponedeljak i utorak.


Vatrogasci u Grčkoj su u poslednja 24 sata suzbili više od 40 požara, saopštila je grčka vatrogasna služba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa