Evropa

Radnik na klinici osumnjičen za veštačku oplodnju više žena: Decenijama mu niko nije ušao u trag

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

23:05

Radnik na klinici osumnjičen za veštačku oplodnju više žena: Decenijama mu niko nije ušao u trag
Radnik na klinici osumnjičen za veštačku oplodnju više žena: Decenijama mu niko nije ušao u trag - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni na klinici za lečenje steriliteta u holandskom gradu Lajdenu koristio je sopstvenu spermu da oplodi najmanje 11 žena koje su imale problem da zatrudne, preneli su danas holandski mediji.

U izveštaju haške TV Omroep Vest, navodi se da je zaposleni to činio u periodu između 1979. i 1985. godine, prenosi Nederland Tajm.

On nije bio registrovan kao donor, a kasnije se ispostavilo da je koristio imena muškaraca donora i podmetao svoju spermu za veštačku oplodnju.

Klinika za lečenje steriliteta SMCG u Lajdenu više ne postoji, ali Medicinski centar Kindervens (MCK), koji upravlja arhivom klinike SMCG, pokušava da dođe do žena koje su se u tom perdiodu lečile od steriliteta i mogućih potomaka bivšeg zaposlenog, koji je, kako navode u Centru, začeo najmanje 11 dece.

Slučaj je izašao na videlo prošle godine kada se pokazalo da dvoje dece donatora koja bi na papiru trebalo da budu u srodstvu, nemaju DNK podudaranje.

Nakon provere svojih DNK u međunarodnoj bazi podataka MiHeritage, pokazalo se da je jedna od žena u srodstvu sa još dvoje dece istog donora i 2017. godine se ušlo u trag laboratorijskom radniku koji je počinio krivično delo.

Haška TV Omroep Vest navodi da je laboratorijski radnik priznao da je koristio sopstvenu spermu u programima plodnosti za dvoje dece koja su mu ušla u trag 2017. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa