Evropa

Grčki parlament uskoro glasa o nacrtu zakona o istopolnim zajednicama

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

11:20

Grčki parlament uskoro glasa o nacrtu zakona o istopolnim zajednicama
Grčki parlament uskoro glasa o nacrtu zakona o istopolnim zajednicama - Copyright Tanjug/AP/Yorgos Karahalis

veličina teksta

Aa Aa

Ubrzana je inicijativa o glasanju o nacrtu zakona za usvajanje istopolnih brakova u Grčkoj, pa se očekuje da do nje dođe i pre kraja februara, kako je prvobitno najavljeno, preneo je danas Katimerini.

Atinski dnevni list navodi da u stranci desnog centra Nova demokratija pokušavaju da što više poslanika ubede da glasaju za predlog zakona, kao i da nastoje da oni unutar stanke koji se ne slažu s predlogom ne budu previše glasni.

Kada je reč o Sirizi, Katimerini ocenjuje da je potrebno videti kakva će atmosfera vladati nakon sutrašnjeg sastanka stranke na ostrvu Spetsesu, nakon što je lider stranke Stefanos Kaselakis pokrenuo pitanje partijske discipline.

Poslanici Panhelenističke socijalističke stranke (PASOK) će, prema rečima lidera Nikosa Andrulakisa, u principu glasati za usvajanje nacrta zakona.

Vlada Sirize je još u decembru 2015. stavila na glasanje proširenje sporazuma o vanbračnnim zajednicama na istopolne parove, kada je tadašnji ministar pravde Nikos Paraskevopulos izjavio da taj zakon ne pokriva prava na usvajanje i da će se to pitanje ubuduće proučavati.

Pročitajte više: Bura oko istopolnih brakova u Grčkoj - Crkva se žestoko protivi, Micotakis: "Poštujemo, ali država donosi zakone"

Komentari (0)

Evropa