Evropa

Evropski parlament i Savet EU postigli dogovor o delu paketa protiv pranja novca

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

16:06

Evropski parlament i Savet EU postigli dogovor o delu paketa protiv pranja novca
Tanjug AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Savet EU i Evropski parlament postigli su danas privremeni dogovor o delovima paketa zakona protiv pranja novca koji ima za cilj da zaštiti građane EU i finansijski sistem EU od pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako bi stupio na snagu, dogovor tek treba da formalno usvoje Evropski parlament i Savet EU.

Privremenim dogovorom o uredbi o borbi protiv pranja novca prvi put se usklađuju pravila u celoj EU i zatvaraju moguće rupe u zakonu, koje koriste kriminalci za pranje nezakonite dobiti ili finansiranje terorističkih aktivnosti kroz finansijski sistem. 

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, dogovor, koji je deo novog sistema EU u borbi protiv pranja novca, poboljšaće način na koji su organizovani i način na koji sarađuju nacionalni sistemi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

To će, kako se dodaje, osigurati da prevaranti, organizovani kriminal i teroristi neće imati prostora za legitimisanje svojih prihoda kroz finansijski sistem.

Kako se precizira u saopštenju Evropskog parlamenta, reč je o privremenom dogovoru, koji su postigli pregovarači EP-a i Saveta EU, o šestoj direktivi protiv pranja novca (AML) i uredbi EU o "jedinstvenom pravilniku". 

Dogovorene odredbe, koje su deo paketa protiv pranja novca i finansiranja terorizma moraće da primenjuju banke i drugi obveznici kako bi zaštitili unutrašnje tržište EU od pranja novca i finansiranja terorizma.

Novi zakoni omogućavaju pristup informacijama o stvarnom vlasništvu i daju veća ovlašćenja finansijskim obaveštajnim jedinicama (FIU) da analiziraju i otkrivaju slučajeve pranja novca i finansiranja terorizma, kao i da obustave sumnjive transakcije.

Tokom pregovora, evropski poslanici su osigurali da će od 2029. godine profesionalni fudbalski klubovi biti u obavezi da provere identitet svojih klijenata, nadgledaju transakcije i prijave svaku sumnjivu transakciju FIU. 

Dogovor uključuje ograničenja za EU za velika gotovinska plaćanja od 10.000 evra i mere za osiguranje usklađenosti sa ciljanim finansijskim sankcijama i izbegavanje zaobilaženja sankcija.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa