Evropa

Kralj Čarls uklonio sa liste savetnika prinčeve Harija i Endrjua: Zamenio ih sa druga dva člana kraljevske porodice

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2024

-

13:20

Kralj Čarls uklonio sa liste savetnika prinčeve Harija i Endrjua: Zamenio ih sa druga dva člana kraljevske porodice
Kralj Čarls uklonio sa liste savetnika prinčeve Harija i Endrjua: Zamenio ih sa druga dva člana kraljevske porodice - Copyright Tanjug AP/Rafiq Maqbool

veličina teksta

Aa Aa

Bakingemska palata, odnosno kralj Čarls Treći doneo je uredbu kojom se prinčevi Hari i Endrju uklanjaju sa liste državnih savetnika kralja, odnosno osoba koje mogu da ga menjaju kada on nije u mogućnosti da izvršava kraljevske dužnosti.

Državni savetnici su obično supruga monarha plus četiri odrasle osobe u redu za tron starije od 21 godine, osim naslednika koji može da radi sa 18 godina, a oni koji su do donošenja uredbe bili navedeni kao državni savetnici su kraljica, princ Vilijam, princ Hari, princ Endrju, princeza Beatris. Toj listi dodati su princeza Ana i princ Edvard, prenosi Tajms.

Tu odluku kralj Čarls doneo je po stupanju na dužnost kralja, i ona je odobrena u Domu Lordova gde su mnogi smatrali da princu Hariju i Endrjuu treba u potpunosti oduzeti to zvanje.

Princ Endru se povukao sa kraljevskih dužnosti u novembru 2019. godine, dok je princ Hari napustio svoju kraljevsku ulogu 2020. da bi se preselio u Sjedinjene Američke Države, međutim oni će ostati savetnici ali bez ovlašćenja.

Istovremeno, kralj je doneo i posebno pravilo po kome će princeza Ana i princ Edvard ostati savetnici do kraja njegovog života, dok će Hari, Endrju i princeza Beatris biti postepeno smenjeni kada princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luis postanu punoletni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa