Evropa

Grčka vlada ubrzano priprema legalizaciju istopolnih brakova - javnost i Crkva protiv

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

20:15

Grčka vlada ubrzano priprema legalizaciju istopolnih brakova - javnost i Crkva protiv
Grčka vlada ubrzano priprema legalizaciju istopolnih brakova - javnost i Crkva protiv - Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis

veličina teksta

Aa Aa

Grčka vlada desnog centra ubrzano priprema legalizaciju istopolnih brakova i zvaničnici su, uprkos rastućem protivljenju pravoslavne crkve, potvrdili danas da će nacrt zakona biti stavljen na glasanje do sredine februara.

Ukoliko zakon bude usvojen Grčka bi postala prva zemlja sa većinskim pravoslavnim stanovništvom, koja bi legalizovala istopolne brakove, prenosi AP.

Vaseljenska patrijaršija izrazila je protivljenje predlogu da se legalizuju istopolni brakovi.

"Brak je zajednica muškarca i žene pod Hristom i crkva ne prihvata kohabitaciju njenih članova u bilo kom drugom obliku osim braka", saopštila je Vaseljenska patrijaršija.

Grčka pravoslavna crkva donela je svoju odluku u skladu sa smernicama Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu.

AP Photo/Yorgos Karahalis

 

Episkop Pantelejmon, portparol Svetog sinoda Grčke pravoslavne crkve, rekao je da će pisani prigovori crkve biti poslati svim poslanicima grčkog parlamenta i pročitani 4. februara na nedeljnim službama širom zemlje.

On je rekao da je prerano komentarisati pristup koji će crkva zauzeti prema deci u istopolnim zajednicama.

Konzervativni grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji se prošlog leta izborio za ubedljivu pobedu na izborima, verovatno će morati da se osloni na glasove opozicije da bi legalizacija istopolnih brakova prošla u parlamentu.

"Razgovaramo o nečemu što je već na snazi u 36 zemalja i na pet kontinenata i čini mi se da to nigde nije narušilo socijalnu koheziju. Želim da budem jasan: bavimo se odlukama koje donosi država, a ne verskim ubeđenjima. Naša demokratija nalaže da ne mogu postojati dve klase građana i sigurno je da nema dece nekog manje važnog Boga", poručio je danas Micotakis tokom TV obraćanja.

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Grci nisu naklonjeni istopolnim brakovima, dok su se konzervativni birači odlučnije izjasnili protiv.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa