Evropa

Odbačen "antimigrantski" zakon u Francuskoj: Ustavni sud poništio mere koje je predložila opoziciona desnica

Komentari

Autor: FoNet

25/01/2024

-

23:26

Odbačen "antimigrantski" zakon u Francuskoj: Ustavni sud poništio mere koje je predložila opoziciona desnica
Tanjug/AP/Michel Euler - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Francuske odlučio je da veliki deo novog Zakona o imigraciji nije u skladu sa ustavom, uključujući ograničavanje pristupa migranata socijalnoj pomoći i davanje državljanstva njihovoj deci rođenoj u Francuskoj.

Sud je ukinuo 35 od 80 mera, a većinu su predložili opozicioni poslanici desnice tokom turbulentnog parlamentarnog procesa, prenosi Hina.

Mere poput otežavanja migrantima da u Francusku dovedu članove porodice ili davanja državljanstva i socijalne pomoći njihovoj deci rođenenoj u Francuskoj, odbačene su iz proceduralnih razloga.

Presuda je olakšanje za predsednika Emanuela Makrona, kome je Zakon o migraciji bio jedan od prioriteta u drugom mandatu. Makron nema većinu u parlamentu, pa mu je za potvrdu zakona bila neophodna podrška Nacionalnog okupljanja desničarke Marin Le Pen.

Zakon su na ocenu ustavnosti uputili Makron i još tri parlamentarna kluba. Od svih mera koje su poništene, 32 su izbačene iz proceduralnih razloga, ali sud nije naveo da li one krše ustav, što znači da poslanici mogu ponovo da ih predlože.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa