Evropa

Žena koja je preživela Aušvic: Zgrožena sam rastućim antisemitizmom u Nemačkoj

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

13:49

Žena koja je preživela Aušvic: Zgrožena sam rastućim antisemitizmom u Nemačkoj
Žena koja je preživela Aušvic: Zgrožena sam rastućim antisemitizmom u Nemačkoj - Copyright Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Jevrejka Eva Sepeši (91), koja je bila zatočena u nacističkom logoru Aušvic, izjavila je danas pred nemačkim parlamentom da je zgrožena jačanjem krajnje desnice i rastućim antisemitizmom u Nemačkoj, nakon napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra prošle godine.

"Holokaust nije počeo Aušvicom. Počelo je rečima, počelo je time što je društvo ćutalo i gledalo u stranu", rekla je Sepeši na godišnjoj memorijalnoj manifestaciji žrtvama Holokausta u nemačkom parlamentu, prenosi AP.

Ona je dodala da je "boli to što se učenici opet plaše da idu u školu samo zbog toga što su Jevreji".

"Boli me kada moje praunuke i dalje moraju da štite policajci sa mitraljezima samo zato što su Jevreji", rekla je Sepeši.

Istakla je da je "zgrožena" time što se ponovo glasa za "desničarske ekstremističke stranke".

"One ne smeju da postanu toliko jake i da ugrožavaju naše demokratije", rekla je Sepeši.

Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

 

Ona je pozdravila to što su stotine hiljada građana Nemačke ovog meseca prisustvovale protestima protiv desničarskih stranaka.

"Sjajno je što je toliko ljudi poslednjih nedelja protestovalo protiv desničarskih ekstremista. Volela bih da ti demonstranti glasno negoduju i kada njihovi poznanici ili kolege daju nehumane i antisemitske izjave", poručila je Sepeši.

Eva Sepeši rođena je u Mađarskoj, a iz Aušvica je oslobođena kada je imala 12 godina, u januaru 1945. godine. Aušvic je bio najveći nacistički koncentracioni logor u kojem je ubijeno više od milion ljudi, pretežno jevrejskog porekla.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa