Evropa

Okončani protesti u Rumuniji: Vlada postigla dogovor sa poljoprivrednicima i prevoznicima

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2024

-

08:45

Okončani protesti u Rumuniji: Vlada postigla dogovor sa poljoprivrednicima i prevoznicima
Okončani protesti u Rumuniji: Vlada postigla dogovor sa poljoprivrednicima i prevoznicima - Copyright Nikola Bilić

veličina teksta

Aa Aa

Rumunska koaliciona vlada saopštila je da je postigla dogovor sa poljoprivrednicima i prevoznicima da okončaju višenedeljne proteste zbog visokih troškova poslovanja.

Vlada je napravila ustupke, preduzimajući korake za povećanje subvencija za dizel, rešavanje visokih stopa osiguranja i ubrzavanje isplate subvencija, kao i tehničke mere za smanjenje dugog čekanja na graničnim prelazima, prenosi Rojters.

Premijer Marsel Čolaku i predstavnici demonstranata potpisali su sporazum kojim se uspostavlja komitet koji okuplja nekoliko ministarstava kako bi se pronašla rešenja, saopštila je vlada.

Poljoprivrednici u Rumuniji, kao i u ostalim zemljama EU, organizovali su proteste zbog niskih cena proizvoda, rastućih troškova, uvoza jeftine hrane i ograničenja uvedenih usled borbe protiv klimatskih promena.

U Rumuniji su stotine farmera i vozača kamiona počele da protestuju pre tri nedelje, a kolone traktora i kamiona usporavale su ili blokirale saobraćaj na nacionalnim putevima u blizini velikih gradova, uključujući glavni grad Bukurešt, navodi Rojters.

Francuski poljoprivrednici juče su takođe počeli da uklanjaju blokade auto-puteva oko Pariza, nakon obećanja Vlade da će uvesti mere podrške, javili su francuski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa