Evropa

Prvo plenarno zasedanje u Strazburu: Evropski parlament će doneti i rezoluciju o izborima u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2024

-

12:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Strazburu je počelo prvo februarsko plenarno zasedanje Evropskog parlamenta. Na dnevnom redu su brojne teme, a jedna od njih biće i glasanje o rezoluciji o situaciji u Srbiji nakon izbora, koje je najavljeno za četvrtak, 8. februar.

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija iz Brisela, jedna od tema za dva dana u Strazburu na sednici Evropskog parlamenta i konstituisanje srpskog parlamenta nakon nedavno održanih izbora. Naime, U četvrtak, oko 13 sati, poslanici Evropskog parlamenta trebalo bi da glasaju o rezoluciji koja prati situaciju nakon izbora u Srbiji, odnosno o situaciji koja je usledila nakon izbora u Srbiji.

Tekst rezolucije za sada nije napisan, a dopisnica Euronews Srbija iz Brisela objašnjava da sada sve ključne političke grupacije u Evropskom parlamentu - Evropska narodna partija, socijalisti, demokrate, levica, zeleni - predlažu svoj tekst rezolucije. Nakon toga predstavnici svih političkih grupacija zajedno sastavljaju finalni tekst rezolucije o kojem glasaju svi poslanici na plenarnoj sednici. 

Euronews Srbija imao je uvid u neke od ovih predloga i tekstova rezolucija, ali to su samo radne verzije. U Strazburu će u četvrtak uoči glasanja, boraviti i predstavnici okupljeni oko koalicije Srbija protiv nasilja. Oni će tu boraviti na poziv par evropskih poslanika, a oko devet sati u četvrtak učestvovaće na jednom okruglom stolu pod nazivom "Srbija - demokratija na raskrsnici".

 

Tanjug/AP

 

Poslanici Evropskog parlamenta, danas raspravljaju o zaključcima sa poslednjih Evropskih saveta, održanih u decembru i onog od pre nekoliko dana. Kako je podsetila dopisnica Euronews Srbija iz Brisela, evropskim poslanicima početkom ovog meseca obratili su se predsednik Evropskog saveta Šarlo Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen. U fokusu njihovih govora bila je Ukrajina, te su istakli važnost dalje, kako kažu, nepokolebljive i jedinstvene zajedničke pomoći toj zemlji i to finansijske i svake druge prirode, dokle god to bude potrebno, kako je rekao predsednik Evropskog saveta Šarlo Mišel. 

Oni su govorili i o protestima poljoprivrednika koji se dešavaju u brojnim zemljama Evropske unije, koji su se desili u Briselu dok su oni bili upravo u pomenutom Evropskom savetu. Postoje neke naznake da će se možda pojaviti i ovde u Strasburu tokom dana, upravo u delu oko Evropskog parlamenta.

Lajen: Povući predlog o pesticidima

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas, govoreći o reviziji višegodišnjeg finansijskog okvira oko kojeg su se lideri EU nedavno dogovorili na samitu Evropskog saveta, da joj je "veoma drago" što je Plan rasta za Zapadni Balkan sada na "čvrstim finansijskim osnovama".

Fon der Lajen je najveći deo svog govora pred evropskim poslanicima u Strazburu posvetila protestima poljoprivrednika iz cele Evrope i poručila da će predložiti da se povuče predlog za smanjenje upotrebe pesticida. Ona je istakla da je velika pažnja sa samita Evropskog saveta posvećena odluci EU da izdvoji 50 milijardi evra za pomoč Ukrajini, i da će, uz odobrenje poslanika EU, moći da se izvrše važne isplate Kijevu već u martu. Ukazujući da je tokom samita Evropskog saveta postignuta saglasnost oko prve ikada revizije višegodišnjeg budžeta EU, predsednica EK je rekla da će EU sada moći da pojača borbu protiv neregularnih migracija i bolje zaštiti svoje spoljne granice.

"Sada imamo sredstva da se još više angažujemo sa zemljama u južnom susedstvu. Veoma mi je drago što je Plan rasta za Zapadni Balkan sada na čvrstim finansijskim osnovama", poručila je ona.

Istakla je da će EU moći i da poboljša svoj odgovor na prirodne katastrofe u državama članicama, kao i na humanitarne krize, poput one u Pojasu Gaze. Kada je reč o protestima poljoprivrednika, koji su protestovali i tokom samita Evropskog saveta, Fon der Lajen je navela da će predložiti da se povuče predlog o smanjenju upotrebe pesticida koji je, kako je ocenila, postao "simbol polarizacije".

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

"Zato ću predložiti Koledžu da povuče ovaj predlog. Ali, naravno, tema ostaje", rekla je fon der Lajen i naglasila da je za napredak potrebno više dijaloga i drugačiji pristup.

Fon der Lajen je rekla da bi Evropska komisija bi mogla da napravi novi predlog "sa mnogo zrelijim sadržajem i zajedno sa zainteresovanim stranama". Ona je navela da su poljoprivrednici prvi osetili posledice klimatskih promena, kao i posledice rata u Ukrajini, inflacije, rastućih troškova energije i troškova đubriva.

"Ipak, oni svakodnevno naporno rade kako bi proizveli kvalitetnu hranu koju jedemo. Za to mislim da im dugujemo zahvalnost i poštovanje", rekla je ona.

Predsednica EK rekla je da poljoprivreda treba da pređe na održiviji model proizvodnje kako bi poljoprivredna gazdinstva ostala profitabilna u godinama koje dolaze i poručila da EU želi da osigura da tokom tog procesa poljoprivrednici ostanu na čelu.

"Zato smo pokrenuli Strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede u Evropskoj uniji.Pozvali smo širok krug predstavnika poljoprivrednih sektora, mladih poljoprivrednika, ruralne zajednice, industrije semena i đubriva, prehrambenog sektora, prerađivačkog sektora, ali i finansijskog sektora, kooperativnog bankarskog sektora, potrošača i ekoloških grupa i nauke", rekla je ona.

Istakla je i da Evropa ima najzdraviju i najkvalitetniju hranu na svetu zahvaljujući svojim poljoprivrednicima, koji, kako je naglasila, imaju "centralnu ulogu u ovom sistemu".

" I za to moraju biti pošteno plaćeni", rekla je fon der Lajen.

 

Komentari (0)

Evropa