Evropa

Vitorio Emanuel Savojski, sin poslednjeg italijanskog kralja Umberta ll sahranjen u Torinu

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2024

-

19:59

Vitorio Emanuel Savojski, sin poslednjeg italijanskog kralja Umberta ll sahranjen u Torinu
Vitorio Emanuel Savojski, sin poslednjeg italijanskog kralja Umberta ll sahranjen u Torinu - Copyright AP/AP Photo, AP Photo/Bri

veličina teksta

Aa Aa

U torinskoj katedrali danas je sahranjen Vitorio Emanuel Savojski, sin poslednjeg italijanskog kralja Umberta II koji je pre nedelju dana preminuo u Ženevi u 87. godini.

Sahrani su prisustvovale brojne evropske kraljevske porodice, uključujući Sofiju od Španije, Alberta II od Monaka i Žana Luksemburškog, a tokom službe pročitana je poruka saučešća pape Franje, prenosi Ansa.

Udovica Vitorija Emanuelea Marina Dorija i sin Emanuele Filiberto poljubili su kovčeg pre nego što je odnet u porodičnu kriptu u bazilici Superga.

Vitorio Emanuele bi 12. februara napunio 87 godina.

Savojska kuća je vladala Italijom od ujedinjenja 1861. do 1946. godine, kada su Italijani na institucionalnom referendumu 2. juna glasali za ukidanje monarhije i stvaranje Italijanske Republike.

Mnogi Italijani kralja Umberta II osuđuju zbog saradnje sa fašističkim diktatorom Benitom Musolinijem pre i tokom Drugog svetskog rata, i bekstva iz Rima 1943. kako bi izbegao invaziju nemačke vojske.

Nakon referenduma Umberto II i njegova porodica su otišli ​​u egzil u Švajcarsku.

Ustavna zabrana povratka u Italiju muških naslednika diskreditovane kraljevske porodice ukinuta je 2002. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa