Evropa

Finalizacija dogovora Rama- Meloni: Parlament Albanije sutra ratifikuje sporazum o primanju migranata iz Italije

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

21:20

Finalizacija dogovora Rama- Meloni: Parlament Albanije sutra ratifikuje sporazum o primanju migranata iz Italije
Finalizacija dogovora Rama- Meloni: Parlament Albanije sutra ratifikuje sporazum o primanju migranata iz Italije - Copyright Tanjug/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Parlament Albanije sutra bi trebalo da ratifikuje sporazum o prihvatu migranata iz Italije koji bi, kako je predviđeno trebalo da stignu u luku Šenđin gde je nekad bila stacionirana mornarica.

Migranti koji stignu u Italiju bi bili odvedeni brodovima do luke Šenđin u Albaniji koja je sada popularna turistička destinacija, preneo je Rojters.

Prema sporazumu, migranti će iz Šenđina biti odvođeni u obližnji gradić Gjader, gde će biti smešteni dok ne budu obrađeni njihovi zahtevi za azil.

U objektima u Šenđinu i u Gjaderu radiće italijansko osoblje, a, prema sporazumu, ukupan broj migranata prisutnih u Albaniji ne može biti veći od 3.000.

Sporazumom je predviđeno i da Italija treba da izgradi centre za prijem migranata u Albaniji.

Dogovor o tome postignut između Albanije i Italije izazvao je kritike grupa za zaštitu ljudskih prava.

To je prvi primer da zemlja van EU prihvata migrante u ime države članice Unije i deo je kampanje Brisela za suzbijanje ilegalnih migracija nakon njihovog naglog porasta poslednjih godina.

Ustavni sud Albanije odlučio je u ponedeljak da je sporazum u skladu sa Ustavom i da sada može biti ratifikovan u parlamentu. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa