Evropa

Borelj: Rusija mora da dozvoli "nezavisnu i transparentnu" međunarodnu istragu smrti Navaljnog

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2024

-

18:40

Borelj: Rusija mora da dozvoli "nezavisnu i transparentnu" međunarodnu istragu smrti Navaljnog
Žozep Borelj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas, povodom smrti ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, da EU u bliskoj saradnji sa partnerima neće štedeti napore da traže odgovornost za rusko političko rukovodstvo i ruske vlasti i nametno dodatnu cenu za njihove postupke, pored ostalog putem sankcija. 

Borelj je u saopštenju, objavljenom u ime EU, naveo da Rusija mora da dozvoli "nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu o okolnostima iznenadne smrti" Navaljnog i pozvao Rusiju da odmah i bezuslovno oslobodi sve ostale političke zatvorenike.

On je naglasio da je EU ogorčena zbog smrti Navaljnog i ponovo optužio ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske vlasti da snose "krajnju odgovornost" za smrt ruskog opozicionog političara. 

Zatražio je od Rusije i da odmah pusti na slobodu ljude koji su privedeni dok su odavali počast Navaljnom, tvrdeći da je "nekoliko stotina ljudi privedeno".

"Znak sistemske represije u Rusiji"

Borelj je ocenio da je "neočekivana i šokantna smrt" Navaljnog još jedan znak, kako tvrdi, "ubrzane i sistematske represije u Rusiji". 

Istakao je da su ministri EU za spoljne poslove tokom današnjeg sastanka izrazili najdublje saučešće supruzi Navaljnog Juliji Navalnoj, njihovoj deci, porodici, prijateljima i svima onima "koji su sa njim radili za dobrobit svoje zemlje".

Boreljl je rekao da se Navaljni "hrabro vratio u Rusiju" nakon, kako tvrdi, pokušaja atentata nervnim agensom "novičok", koji je zabranjen prema Konvenciji o hemijskom oružju, čija je  zabranjenim Konvencijom o hemijskom oružju, čija je potpisnica i Rusija.

AP Photo/Aurelien Morissard

 

Borelj je podsetio da je EU u više navrata najoštrije osuđivala, kako tvrdi, trovanje Navaljnog i "sve politički motivisane presude protiv njega zbog njegovih legitimnih političkih i antikorupcijskih aktivnosti, pozivajući na njegovo momentalno i bezuslovno puštanje na slobodu", kao i da je više puta tražila od Rusije da osigura njegovu bezbednost i zdravlje.

Borelj je ocenio da je Navaljni tokom života pokazao "neverovatnu hrabrost, posvećenost svojoj zemlji i svojim sugrađanima i odlučnost, svojim antikorupcijskim radom širom Rusije", tvrdeći da su ga se zato "Putin i njegov režim plašili", uključujući u kontekstu rata u Ukrajini i predsedničkih izbora u Rusiji u martu ove godine. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa