Evropa

"Za" glasalo 77 poslanika, nije bilo uzdržanih: Albanski parlament odobrio sporazum s Italijom o smeštaju migranata

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

10:58

"Za" glasalo 77 poslanika, nije bilo uzdržanih: Albanski parlament odobrio sporazum s Italijom o smeštaju migranata
Tanjug/AP/Franc Zhurda - Copyright Tanjug/AP/Franc Zhurda

veličina teksta

Aa Aa

Albanski parlament je danas odobrio sporazum da u toj zemlji bude smešteno na hiljade migranata koje Italija bude spasila u međunarodnim vodama dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju, uprkos protestima opozicionih poslanika i grupa za ljudska prava.

Parlament, kojim dominira levičarska Socijalistička partija albanskog premijera Edija Rame, izglasao je sporazum sa 77 glasova "za", bez glasova protiv i bez uzdržanih, pošto su konzervativni opozicioni poslanici pokušali da poremete glasanje zvižducima, preneo je AP.

Predsednik će potpisati dekret kao poslednji korak odobrenja. Konzervativni poslanici su više puta prekidali glasanje od oktobra u znak protesta protiv socijalističke vlade.

Prema petogodišnjem sporazumu, Albanija će držati do 3.000 migranata u bilo kom trenutku u dva centra za obradu dok se njihovi zahtevi za azil budu obrađivali u periodu od oko mesec dana.

Sporazum je zabrinuo mnoge aktiviste za ljudska prava, dok Evropska unija vidi sporazum kao mogući budući obrazac, ocenjuje AP.

Komentari (0)

Evropa