Evropa

Smrtonosne pucnjave utrostručene u Švedskoj u poslednjoj deceniji - sve više osoba sa "one strane" zakona

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2024

-

23:57

Smrtonosne pucnjave utrostručene u Švedskoj u poslednjoj deceniji - sve više osoba sa "one strane" zakona
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 62.000 osoba aktivno je ili ima veze sa kriminalnim mrežama u Švedskoj, saopštila je švedska policija. 

Smrtonosne pucnjave su se više nego utrostručile tokom protekle decenije u ovoj nordijskoj zemlji koja ima 10 miliona ljudi i trenutno su na mnogo većem nivou nego u susednim zemaljama, preneo je Rojters.

"Identifikovali smo 14.000 aktivnih u kriminalnim mrežama. Kada je reč o osobama koje imaju veze sa ovim mrežama, procenjujemo da ih ima 48.000", izjavila je komesarka nacionalne policije Petra Lund na konferenciji za novinare.

U 2022. godini u Švedskoj su se dogodile 62 smrtonosne pucnjave, dodao je ministar pravde Gunar Stromer.

"U 2023. iako je broj smrtonosnih pucnjava blago opao, preliminarne brojke pokazuju da je Švedska imala devet puta više smrtonosnih pucnjava od Norveške, Danske i Finske zajedno", rekao je Stromer na istoj konferenciji za novinare.

Istovremeno, broj napada sa korišćenjem eksploziva bio je najveći do sada, dodao je on.

"Govorimo o sistemsko ugrožavajućem kriminalu sa velikom sklonošću nasilju koji ućutkava svedoke, preti socijalnim radnicima, infiltrira se u vlast i političke partije, koji se bavi prodajom droge, štićenicima starijih i našim sistemima socijalne zaštite", rekao je Stromer, govoreći o kriminalnim mrežama.

Septembra prošle godine zabeleženo je 11 smrtonosnih pucnjava, pa je to najsmrtonosniji mesec u Švedskoj od 2019. godine, dodaje Rojters.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa