Evropa

Papa prihvatio ostavku nadbiskupa Điege: Poljski visoki crkveni zvaničnik zatvarao oči pred zlostavljanjem dece

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2024

-

21:36

Papa prihvatio ostavku nadbiskupa Điege: Poljski visoki crkveni zvaničnik zatvarao oči pred zlostavljanjem dece
Papa prihvatio ostavku nadbiskupa Điege: Poljski visoki crkveni zvaničnik zatvarao oči pred zlostavljanjem dece - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici pape Franje u Poljskoj saopštili su danas da je on prihvatio ostavku nadbiskupa Andžeja Điege koji je u dokumentarnom filmu optužen da zatvara oči pred zlostavljanjem dece.

U dokumentarnom filmu TVN24 iz 2021. godine navodi se da je sveštenik Andžej Dimer, koji je umro te godine, navodno zlostavljao decu i da je arhiepiskop biskupije Ščećinsko-kamenske Andžej Điega, znao za to od 1995. godine, ali da ništa nije preduzeo, preneo je Rojters.

"Sveti otac Franja prihvatio je ostavku nadbiskupa Andžeja Điege sa funkcije nadbiskupa Ščećinsko-kamenske biskupije", objavila je poljska apostolska nuncijatura na svom sajtu.

U saopštenju se, takođe, navodi da se Điega povlači iz službe.

TVN24 je danas objavila da je nakon dokumentarca, Điega razrešio Dimera sa pozicije direktora medicinskog instituta u Ščećinu na severozapadu Poljske.

Poljski mediji su preneli da je Dimer 2008. godine osudio crkveni sud za seksualno zlostavljanje maloletnika.

Dimer je uložio žalbu, ali žalba nije rešavana pre njegove smrti.

U Poljskoj, jednoj od najpobožnijih katoličkih zemalja u Evropi desio se niz skandala vezanih za zlostavljanje dece, a crkva je navela pre dve godine da je između 1. jula 2018. i 31. decembra 2020. primila 368 prijava u vezi sa zlostavljanjem maloletnih lica.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa