Evropa

Saradnik Navaljnog pozvao Ruse na protest 17. marta: To će biti "poslednje zaveštanje" pokojnog opozicionara

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2024

-

13:00

Saradnik Navaljnog pozvao Ruse na protest 17. marta: To će biti "poslednje zaveštanje" pokojnog opozicionara
Tanjug/AP/Christophe Ena - Copyright Tanjug/AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Leonid Volkov, bliski saradnik pokojnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavio je danas da će protest na koji je Navaljni pozvao da bude održan 17. marta, na poslednji dan predsedničkih izbora u Rusiji, biti njegovo "poslednje zaveštanje".

Volkov je u video snimku na Jutjubu pozvao Ruse da se pojave u velikom broju na protestu toga dana protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i glasaju svi u podne, na šta je Navaljni pozvao oko dve sedmice pre svoje smrti.

Volkov je rekao da će to biti i "miting žalosti" u znak sećanja na Navaljnog i ispunjenje njegovog poziva na protest, preneo je Rojters.

Navaljni je u postu na društvenim mrežama 1. februara, koji je postavio preko svojih advokata, pozvao Ruse na protest protiv ruskog predsednika Vladimira Putina tako što bi svi izašli da glasaju na izborima 17. marta u isto vreme: u podne.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će biti posledica po one koji poslušaju takve apele Navaljnog i, kako je naveo, prekrše zakone Ruske Federacije.

Navaljni je umro u kaznenoj koloniji 16. februara, nakon što se, kako su saopštile zatvorske vlasti, onesvestio posle jutarnje šetnje, nakon čega je neuspešno reanimiran.

Navaljni, poznat kao oštar kritičar Kremlja, služio je kaznu zatvora od 30 godina između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ekstremističke organizacije i njenih aktivnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa