Fokus

Najbliža saradnica Navaljnog tvrdi: Aleksej je trebalo da bude razmenjen za ruskog plaćenog ubicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index.hr, Politico

26/02/2024

-

14:06

Najbliža saradnica Navaljnog tvrdi: Aleksej je trebalo da bude razmenjen za ruskog plaćenog ubicu
Najbliža saradnica Navaljnog tvrdi: Aleksej je trebalo da bude razmenjen za ruskog plaćenog ubicu - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Bilo je planirano je da Aleksej Navaljni kao zatvorenik u Rusiji bude zamenjen za plaćenog ubicu Vadima Krasikova, koji služi doživotnu kaznu u Nemačkoj, ali je ruski predsednik Vladimir Putin odlučio drugačije, izjavila je predsednica Fondacije za borbu protiv korupcije Marija Pevčih. Ovu fondaciju je osnovao Navaljni.

Ona je u video snimku koji je objavila na Jutjubu rekla da je trebalo da Navaljni i dvojica američkih državljana koji su takođe u pritvoru u Rusiji budu razmenjeni za pripadnika ruske bezbednosne službe FSB Vadima Krasikova koji služi doživotnu kaznu zatvora u Nemačkoj, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, nakon invazije na Ukrajinu u punom obimu, "postalo je očigledno da Navaljni mora da bude izvučen iz zatvora po svaku cenu", nakon čega su njegove pristalice odlučile da organizuju njegovu razmenu za jednog od ruskih špijuna zatvorenih na Zapadu.

Kako je rekla Pevčih, takva razmena bi mogla da se izvrši za nekoliko meseci da je postojala politička volja, ali su "američki i nemački zvaničnici klimali glavom sa razumevanjem, ali ništa nisu uradili".

profimedia

 

Posredovanjem "poznatih političara" i "najbogatijih ljudi na planeti", rekla je Pevčik, Navaljnijevi saradnici su prvi put uspeli da dobiju odobrenje za plan razmene u proleće 2023. godine, ali je onda na kraju sve propalo. Do decembra plan je ponovo odobren. Vladimiru Putinu je, rekla je Pevčih, predlog za razmenu Navaljnog dao biznismen Roman Abramovič.

Prema njenim rečima, koje prenosi Meduza, 15. februara je dobila informaciju da su pregovori o razmeni Navaljnog za Krasikova "u završnoj fazi".

"Pričam vam ovu priču da biste sada imali odgovor na pitanje zašto je Navaljni ubijen. Putinu je jasno stavljeno do znanja: jedini način da dobijete Krasikova jeste da ga zamenite za Navaljnog", kazala je ona.

Pevčih je izrazila mišljenje da je Putin "opsednut mržnjom prema Navaljnom" i da ga predsednik "toliko mrzi da deluje na štetu sebe i sopstvenih racionalnih interesa".

Pevčih nije pružila nikakve dokumente ili dokaze koji bi potkrepili ovu verziju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet