Evropa

Francuska umiruje farmere zabranom "mesnih" naziva za biljne proteine

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2024

-

22:51

Francuska umiruje farmere zabranom "mesnih" naziva za biljne proteine
prodfimedia - Copyright prodfimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska vlada danas je naložila zabranu korišćenja termina kao što su biftek i šunka, za proizvode od biljnih proteina, kako bi umirila proizvođače stoke, koji su bili među najeksponiranijim u aktuelnim protestima farmera.

Vlada je danas objavila novu uredbu, koja će biti primenjivana za tri meseca, čime se zabranjuje upotreba 21 naziva mesa za opis proizvoda na bazi proteina, preneo je Rojters.Ovom odlukom biće ograničena i količina biljnog sadržaja u proizvodima koji koriste neke druge termine.

Međutim, neki tradicionalni izrazi za meso poput hamburgera, nisu obuhvaćeni pomenutim ograničenjima.

Rojters dodaje da je sve ekspanzivnije tržište proteinskih proizvoda na bazi biljaka uzdrmalo francuski stočarski sektor, koji je ionako opterećen stalnim gubitkom stočnih farmi i oštrom konkurencijom jeftinijeg uvezenog mesa.

profimedia

 

Francuska je postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je sredinom 2022. ograničila upotrebu tradicionalnih "mesnih" naziva za biljne proteine, ali je administrativni sud blokirao tu meru, sa obrazloženjem da je previše nejasna i ne daje kompanijama dovoljno vremena da se prilagode.

Vlada u Parizu je takođe odlučila da ne čeka na odluku Evropskog suda pravde, kome se najviši administrativni sud Francuske obratio za mišljenje nakon što je prethodni dekret suspendovan.

Francuski stočarski sektor, koji je u teškom stanju, bio je glavna tema tokom nedelja demonstracija farmera, a tenzije su kulminirale u subotu kada je predsednik Emanuel Makron otvorio godišnji Sajam poljoprivrede u Parizu.

Francuski farmeri, poput njihovih kolega širom EU, sve su uznemireniji padom cena svojih proizvoda, inostranom konkurencijom i ekološkim propisima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa