Evropa

Požari na više lokacija u Grčkoj: Hiljade evakuisanih, borba za očuvanje arheoloških nalazišta

Komentari
Požari na više lokacija u Grčkoj: Hiljade evakuisanih, borba za očuvanje arheoloških nalazišta
Požari na više lokacija u Grčkoj: Hiljade evakuisanih, borba za očuvanje arheoloških nalazišta - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Vatrogasne jedinice u Grčkoj danonoćno se bore s desetinama požara pri čemu je najteže na Eviji, Iliji i Mesiniji, preneli su grčki mediji.

Građani i turisti se evakuišu sa područja zahvaćenih požarom, a tokom noći vatrogasci su ulagali velike napore i u području drevne Olimpije kako bi sprečili prolazak plamena kroz arheološko nalazište.

"Dajemo sve od sebe da spasimo ovo sveto mesto", rekao je lokalni gradonačelnik Panagiotis Antonakopoulos za televizijsku stanicu Open TV, te dodao:

"Nakon ljudskih života, naš prioritet je da sačuvamo svoju istoriju".

Mesto odakle olimpijski plamen počinje svoje putovanje do grada koji je domaćin modernih Olimpijskih igara, jedna je od najpopularnijih grčkih turističkih atrakcija. Bio je ugrožen ranijim požarom 2007.

Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias saopštio je sinoć da je sedam požara buknulo gotovo istovremeno, od čega četiri na području Drevne Olimpije. 

Ogromne katastrofe zabeležene su i u Severnoj Eviji, gde je evakuisamo 10 sela, a oko 150 kuća je izgorelo. Dodatni problem predstavlja i činjenica da je gašenje iz vazduha prestalo nakon što je pao mrak.

"Izgorela su cela zelena pluća severne Evije", rekao je za protothema.gr  gradonačelnik Rovije Todoris Keris.

 

 

Pojačanja su stigla sa Kipra, a vatrogasci iz Francuske i dva aviona iz Švedske očekuju se danas, rekao je portparol Uprave civilne zaštite.

Uništeno je više od 2.000 hektara zemlje sa šumama, kućama, skladištima, proizvodnim objektima i smeštajnim kapacitetima.

"Ovo potpuno uništenje je bez presedana", rekao je regionalni guverner Fanis Spanos za agenciju ANA-MPA.

On je rekao da su se stotine vatrogasaca, opštinskih timova i volontera borili čitavu noć da obuzdaju požar koji je izbio u šumskom području na periferiji primorskog sela Limni na severu ostrva, i da su kanaderi imali problema sa pružanjem pomoći zbog loše vidljivosti.

Požari koji su u utorak ugrozili kuće na severnoj periferiji Atine su usporeni, ali  je stanovnicima rečeno da ostanu u zatvorenom prostoru, jer je gusti oblak dima visio nad gradom ispunjavajući vazduh štetnim česticama i mirisom gorenja.

U poslednjih sedam dana, Grčku su zahvatili nezapamćeni požari. Gorele su šume i na ostrvima koja su popularne turističke destinacije, a 3. avgusta je registrovana i najviša temperatura u istoriji zemlje - u gradu Makrakomi bilo je čak 46,3 stepeni Celzijusa.

"Narednih dana dolazi težak vremenski fenomen sa izuzetno visokim temperaturama i višednevnim toplotnim talasom", rekao je novinarima grčki ministar za zaštitu građana Mihalis Hrizohoidis 30. jula.

Istovremeno, šef meteorološke službe Teodoros Kolidas je rekao da je ovaj toplotni talas okarakterisan kao "opasan".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa