Evropa

Skandal u Nemačkoj: Univerzitet nudi novac studentima koji pred izbore promene prebivalište kako bi glasali protiv AfD-a

Komentari

Autor: Bild

03/03/2024

-

20:16

Skandal u Nemačkoj: Univerzitet nudi novac studentima koji pred izbore promene prebivalište kako bi glasali protiv AfD-a
Bjorn Heke - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet Bauhaus u Vajmaru otvoreno poziva ljude da utiču na lokalne, evropske i državne izbore ove godine, uprkos zahtevu za neutralnost. U kampanji učestvuje ukupno sedam univerziteta.

Slogan na sajtu www.92tage.de je: „Ponovo se registrujte, obezbedite svoj bonus, uključite se, glasajte, ojačajte demokratiju“.

Prevedeno na prost jezik, studenti treba da prijave svoje glavno prebivalište u Tiringiji kako bi sprečili AfD u superizbornoj godini. Ovde je stranka desničara Bjorna Hekea (51) daleko ispred u anketama sa oko 35 odsto podrške, prenosi Bild.

"Mnogi studenti se nikada ne registruju u svom gradu ili zajednici. Prepoznali smo ovaj neiskorišćeni glasački potencijal i želeli bismo da se tome posebno pozabavimo", objašnjava na početnoj stranici profesor Burkhart fon Steven, koji vodi projektni tim.

Na biračko mesto mogu da izađu samo oni koji su najmanje tri meseca unapred registrovani na tom području. Međutim, navodi se da izveštaj važi i retroaktivno.

Postoji i bonus za ponovnu registraciju

Kako pšie Bild, u svemu postoji i jedna pikanterija: potencijalni glasači se mame novcem. Inicijativa posebno oglašava bonuse za ponovnu registraciju univerzitetskih gradova: Vajmar 300 evra, Jena do 120 evra, Gera 100 evra godišnje, Ilmenau 80 evra godišnje i Šmalkalden 50 evra/semestar.

Postoje uputstva o tome kako studenti mogu da dobiju bonus.

"Zakažite termin u Kancelariji za registraciju građana, ponesite sa sobom ličnu kartu, preuzmite obrazac za registraciju i predajte potvrdu o smeštaju".

"Tiringiji je potreban vaš glas"

Izborni trik je na sajtu objašnjen kao "inicijativa za podršku demokratiji u ovoj saveznoj državi i našem slobodnom poretku".

"Zbog velikog odziva birača među našim studentima, bez obzira da li su već registrovani ovde ili to još moraju da urade na vreme. Tiringiji je potreban vaš glas", navodi se u objašnjenju.

Međutim, u međuvremenu je iz ove izjave nestala rečenica koja je konkretno navela cilj - uticaj na izbore.

Do srede je pisalo "uvereni smo da se na ishod svih predstojećih izbora u zemlji može uticati u interesu demokratskih snaga". 

Očigledno ni sama inicijativa više nije bila sigurna da li je akcija potpuno legalna i izbrisala je sporni deo.

Inače, nadležni nadzorni organ za sedam univerziteta učesnika u ovoj akciji je Ministarstvo za ekonomska pitanja, nauku i digitalno društvo, na čijem čelu je Tirinška Socijaldemokratska partija, inače žestoki rival AfD-a.

AfD druga partija po popularnosti u Nemačkoj, daleko ispred Šolca i njegovih koalicionih partnera

Podsetimo, Alternativa za Nemačku je na drugom mestu po popularnosti među nemačkim biračima, pokazuju rezultati dve ankete koji su nedavno objavljene.

Prema rezultatima istraživanja, AfD je čvrsto na drugom mestu po popularnosti iza Hrišćansko-demokratske unije (CDU) posle desetodnevnih protesta širom zemlje protiv krajnje desničarske stranke zbog njenog navodnog plana da masovno deportuje migrante.

Podrška AfD-u opala je za dva odsto na 20 odsto u anketi Forsa, što je najniži nivo podrške toj stranci u poslednja četiri meseca, preneo je Rojters.

Partija je ostala na drugom mestu po popularnosti iza opozicionih konzervativaca koji imaju podršku od 31 odsto, ali je i dalje daleko ispred sve tri stranke koalicije levog centra nemačkog kancelara Olafa Šolca koje zajedno imaju 32 odsto podrške. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa