Evropa

Istorijska sednica u Versaju: Francuska postala prva zemlja koja je uključila abortus u svoj Ustav

Komentari

Autor: Euronews

04/03/2024

-

19:15

Istorijska sednica u Versaju: Francuska postala prva zemlja koja je uključila abortus u svoj Ustav
Istorijska sednica u Versaju: Francuska postala prva zemlja koja je uključila abortus u svoj Ustav - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je postala prva zemlja koja je uključila dobrovoljni prekid trudnoće u svoj Ustav, za razliku od mnogih zemalja u kojima se to pravo ograničava.

Za simbolično glasanje bilo je potrebno tri petine oba doma parlamenta da glasaju za ozvaničenje promene, pri čemu su se i poslanici i senatori složili oko istog zakonodavnog teksta.

Od 925 poslanika i senatora sa pravom glasa, 780 je podržalo amandman, dok je protiv 72. 

Začuo se gromoglasan aplauz u sali kada je rezultat objavljen u ponedeljak, dok je Ajfelova kula u centru Pariza osvetljena u znak obeležavanja ove prilike, prenosi Gardijan.

Glasanje je bilo poslednji korak za usvajanje ustavne promene nakon što je francuski Senat prošle nedelje glasao za usvajanje zakona koji je predložila vlada, dok je Narodna skupština, donji dom parlamenta, glasala za odobrenje predložene ustavne promene u januaru.

Četiri dana pre 8. marta, Međunarodnog dana prava žena, ovom reformom će se u član 34. Ustava uvesti rečenica - „Zakonom se utvrđuju uslovi pod kojima se ostvaruje sloboda zagarantovana ženama da pribegnu dobrovoljnom prekidu trudnoće.

„Kada su prava žena napadnuta širom sveta, Francuska ustaje i stavlja se na čelo napretka”, rekao je nedavno premijer Gabrijel Atal.

profimedia

 

Prema anketama, upisivanje prava na abortus u Ustav podržava više od 80 odsto francuskog stanovništva.

Protivnici abortusa najavili su skup ispred dvorca Versaj tokom dana, dok će pristalice prekida trudnoće okupiti na trgu Trokadero. Taj skup u Parizu su inicirale gradske vlasti i organizacije za prava žena.

Abortus je u Francuskoj legalizovan 1975. godine, četiri godine posle apela u kojem su 343 žene, među kojima slavne glumice Žana Moro, Katrin Denev i spisateljice Simon de Bovoar, Margerit Diras, Fransoaz Sagan priznale da su imale abortus.

Komentari (0)

Evropa