Evropa

Odjeci napada u Odesi tokom posete Micotakisa: "Jedan od najopasnijih trenutaka za predsednika Ukrajine"

Komentari

Autor: Kathimerini

07/03/2024

-

13:01

Odjeci napada u Odesi tokom posete Micotakisa: "Jedan od najopasnijih trenutaka za predsednika Ukrajine"
Odjeci napada u Odesi tokom posete Micotakisa: "Jedan od najopasnijih trenutaka za predsednika Ukrajine" - Copyright Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Na udaljenosti manjoj od 500 metara od grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji su se u to vreme nalazili u obilasku luke u Odesi, juče se dogodio ruski napad, najverovatnije izveden raketama u kojem je poginulo petoro ljudi.

Smatra se da je napad bio poruka za predsednika Ukrajine, jer je, kako se vidi iz analize postojećih podataka, Moskva morala biti svesna prisustva grčkog premijera. Grčka delegacija koju je predvodio premijer Micotakis bila je zajedno sa ukrajinskom u svečanom obilasku luke.

Grčku delegaciju koja je pratila premijera, činili su državni sekretar Stavros Papastavru, direktorka diplomatske kancelarije premijera Ana Marija Bura, sekretar spoljnih poslova Aleksandra Papadopulu, savetnica za spoljne poslove Aristotelija Peloni i direktorka komunikacija Kira Kapi.

Napad se dogodio u 11.45 po lokalnom vremenu. U to vreme dve delegacije, grčka i ukrajinska, nalazile su se, kako je predviđeno, u obilasku istorijske luke Odese.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Član grčke delegacije, koji je želeo da ostane anoniman, u razgovoru za "Kathimerini" kaže da se "odjednom začula prodorna sirena, zatim jaka buka praćena dimom". Isti izvor opisuje da se u to vreme završavao obilazak sa vodičem i da se napad dogodio dok su Ukrajinci i Grci išli ka automobilima, odakle je trebalo da odu na lokaciju na kojoj će se održati zajednička konferencija za medije. Isti izvor navodi da su odmah ušli u automobile, a povorka se velikom brzinom kretala ulicama Odese. Iz bezbednosnih razloga promenjen je program posete i trasa kojom su se kretale delegacije.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Prema procenama operativnih službi, postoji mogućnost da je meta ruskog napada bio i predsednik Ukrajine, dok je odgovornost za napad preuzelo rusko Ministarstvo odbrane.

"Napad je bio usmeren na skladište u zoni komercijalne luke Odesa, u kojem se proizvode pomorski dronovi za Ukrajinske oružane snage", naveli su na svom Telegram kanalu.

Nakon zajedničkih izjava, grčka delegacija je krenula suprotnim putem od onog kojim je stigla u Odesu. Nešto pre 17 časova, Micotakis je napustio teritoriju Ukrajine i uputio se ka aerodromu u Kišinjevu u Moldaviji.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Udari u Odesi, na nekoliko stotina metara od mesta gde su se nalazili Zelenski i Micotakis, izvedeni su, prema poslednjim procenama ruskim projektilima, i to na podrčuju koje je gađano i u prethodnom periodu.

Prve procene da je do napada došlo dronom "šahed 136" iranske proizvodnje, nisu potvrđene jer su tokom dnevnog sveta, ovakvi dronovi "laka" meta za ukrajinsku PVO.

Osim toga ostaje nejasno, da li su rakete koje su pogodile Odesu ispaljene sa Krima, sa broda ruske mornarice u Crnom moru ili iz aviona, što je najverovatniji scenario. Ukoliko je se ispostavi da su ispaljene iz aviona, učinak ukrajinske PVO protiv takvih raketa je prilično loš.

Za susret namerno odabrana Odesa

Iz simboličnih, ali i suštinskih razloga, Micotakis je posetio Ukrajinu, tačnije Odesu. Premijer je najpre posetio gradsku luku gde ga je primio Volodimir Zelenski, i upoznao se sa funkcionisanjem koridora za izvoz žitarica kroz Crno more i Dunav.

Poseta je dogovorena u poslednjem telefonskom razgovoru koji su Micotakis i Zelenski imali krajem januara, a komunikacija diplomatskih kancelarija se nakon toga odvijala u strogoj tajnosti.

Konačno je odlučeno da je Odesa idealan grad za susret zbog jakog grčkog elementa koji poseduje, kako bi se poslala i snažna poruka helenizmu Ukrajine, budući da je ovaj grad bio jedan od najvažnijih centara grčkog obrazovanja, kao i sedište tajnog udruženja grčkih patriota Heterije.

Micotakis je tako u privatnim razgovorima koje je imao sa predsednikom Ukrajine, ponovio nameru Grčke da doprinese obnovi Odese, čiji je istorijski centar Unesko proglasio svetskom baštinom u januaru 2023. godine.

Associated Press

Grčka delegacija je tokom posete imala i kratke sastanke sa predstavnicima grčke dijaspore, pri čemu je premijer, obraćajući se Grcima iz Odese istakao da je "imao želju da dođe kako bi im pokazao da su Grci njima bliski i podržavaju Ukrajinu".

"Takođe vas podržavamo u borbi koju vodite da održite svoje grčke korene u životu", rekao je on.

Micotakis se osvrnuo na eksploziju istakavši da je to "najbolji i najživopisniji podsetnik da se na tom mestu vodi pravi rat".

"Svaki dan je rat koji ne pogađa samo front, vojnike, već i naše nedužne sugrađane".

Svetski mediji o incidentu

Francuski "Le Figaro" u svom izveštaju ističe da "poseta" Micotakisa nije unapred najavljivana iz bezbednosnih razloga, kao što je to inače slučaj sa kretanjima stranih lidera u Ukrajini.

Italijanska novinska mreža ANSA posvetila je opširan izveštaj incidentu citirajući izjave evropskih zvaničnika o bombardovanju Odese.

"Ovaj napad je još jedan primer kukavičke taktike Moskve u njenoj invaziji na Ukrajinu i sramotan je čin, čak i za Kremlj", napisao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na društvenoj mreži "X". Italijanska agencija prenela je i izjave komesara za privredu Paola Đentolionija koji je događaj nazvao "sramotnim".

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Nemačka novinska agencija RND izvestila je o broju mrtvih u napadu i istakla da lideri Ukrajine i Grčke "nisu bili u opasnosti od udara ruskih dronova".

Američki "Vašington post"u svom člansku naglašava da je "za dve godine rata u Ukrajini Zelenski više puta posetio prvu liniju fronta, rizikujući svoj život. U sredu je, međutim, bio jedan od najopasnijih trenutaka za predsednika Ukrajine i stranog lidera koji je bio u gostima".

Francuski "Le Monde" istakao je dominaciju ruskog vazduhoplovstva na nebu iznad Ukrajine.

"Uprkos velikim gubicima koje trpi, rusko vazduhoplovstvo sve više koristi svoju sposobnosti lansiranja bombi na daljinsko upravljanje, kao što su one koje su otvorile put ruskoj pešadiji za ponovno zauzimanje Avdijivke. Centralni zahtev ukrajinskog predsednika svakom od njegovih zapadnih sagovornika jeste unapređenje američkih Hammer ili francuskih AASM bombi, koje imaju domet preko 70 kilometara i mogu da se lansiraju iz postojećih aviona Suhoj-27 i MiG-29 ukrajinskog vazduhoplovstva".

Komentari (0)

Evropa