Evropa

Irci na referendumu odlučuju o "seksističkim" delovima ustava: Sporne odredbe o porodici i ulozi žena u domaćinstvu

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2024

-

09:10

Irci na referendumu odlučuju o "seksističkim" delovima ustava: Sporne odredbe o porodici i ulozi žena u domaćinstvu
Irci na referendumu odlučuju o "seksističkim" delovima ustava: Sporne odredbe o porodici i ulozi žena u domaćinstvu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Irski glasači će danas odlučiti da li da promene deo ustava starog 87 godina, kako bi uklonili delove za koje irska vlada kaže da su prevaziđeni i seksistički, a to je da je ženama mesto u kući.

U Irskoj će se održati dva referenduma, jedno pitanje će glasiti da li su za uklanjanje definicije prema kojima je brak "osnova na kojoj se temelji porodica" i da se tekst zameni sa rečima da se porodica može zasnovati "brakom ili nekim drugim dugoročnim vezama", preneo je AP.

Ukoliko referendum prođe, to će biti 39. amandman irskog ustava. Druga, potencijalna promena, predloženi 40. amandman, tiče se uloge žena u kući kao temelj društva i države.

Pitanje će se ticati brisanja definicije da "majke neće biti u obavezi da se bave neophodnim ekonomskim radom, da ne bi zanemarile svoje obaveze u kući".

Dodaće se klauzula u kojoj će se navesti da će država težiti da podrži da "članovi porodice pružaju negu jedni drugima".

Birališta su otvorena od 7.00 po lokalnom vremenu, do 22.00. Brojanje glasačkih listića će početi u 9.00 u subotu, pa će rezultati biti poznati najverovatnije sutra posle podne ili uveče. Pravo glasa ima 3,3 miliona ljudi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa