Evropa

Orban: Tramp je "predsednik mira"

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2024

-

14:49

Orban: Tramp je "predsednik mira"
Viktor Orban i Donald Tramp - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je posle sastanka sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom da je Tramp "predsednik mira" jer je, dok je on obavljao tu funkciju, mir vladao i na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Orban je, u video snimku koji je agencija MTI objavila danas, rekao da u svetu trenutno ne bi bilo rata da je Tramp i dalje predsednik SAD.

Orban je rekao da je ponosan na to što je Mađarska među zemljama koje žele mir u svetu.

Trgovinska razmena Mađarske i SAD premašila je devet milijardi dolara i postoje planovi za njeno unapređenje, istakao je Orban.

Orban je napomenuo da je na Amerikancima da sami donesu odluku kako će glasati na predsedničkim izborima, iako, kako je naveo, Mađari smatraju da bi za svet i Mađarsku bilo bolje da se Tramp vrati u Belu kuću.

profimedia

 

Orban i Tramp sastali su se u petak na Floridi, na Trampovom imanju Mar-a-Lago, što je bio treći susret dvojice političara.

Orban je posle sastanka na mreži X napisao da su "potrebni lideri u svetu koji se poštuju i koji mogu da stvore mir".

"On je takva osoba! Vratite se i donesite nam mir gospodine predsedniče!", naveo je Orban, dodajući da je bilo zadovoljstvo posetiti Trampa.

Iz štaba Trampove kampanje saopšteno je da su Tramp i Orban razgovarali o "širokom spektru pitanja koja utiču na Mađarsku i SAD, uključujući značaj jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije", navodi AP.

 

Komentari (0)

Evropa