Evropa

Politiko: Evropski parlament tužiće Evropsku komisiju zbog odmrzavanja novca Mađarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

11:54

Politiko: Evropski parlament tužiće Evropsku komisiju zbog odmrzavanja novca Mađarskoj
Politiko: Evropski parlament tužiće Evropsku komisiju zbog odmrzavanja novca Mađarskoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament se sprema da tuži Evropsku komisiju zbog njene odluke da odmrzne milijarde sredstava za Mađarsku krajem prošle godine, rekli su za briselski portal Politiko izvori uključeni u tu odluku.

Parlamentarni odbor za pravna pitanja juče je skoro jednoglasno glasao, 16 članova "za", jedan "protiv" i nijedan uzdržan, da se EK izvede pred sud zbog kršenja svoje obaveze da zaštiti novac poreskih obveznika od zloupotrebe.

Prošlog decembra EK je odblokirala 10,2 milijarde evra zamrznutih sredstava EU namenjenih Budimpešti, koji su bili zadržani zbog zabrinutosti za ljudska prava i vladavinu zakona u toj zemlji.

Odluka je doneta dan pre samita EU na kojem je trebalo da bude reči o novoj pomoći Ukrajini i otvaranju pristupnih pregovora za Kijev, potezima koje je mađarski premijer Viktor Orban pretio da će blokirati.

Odluka predsednice EK Ursule fon der Lajen da odmrzne sredstva naišla je na reakciju poslanika Evropskog parlamenta, koji su je optužili da je poklekla pred Orbanovom ucenom.

Lideri političkih grupa trebalo bi da se sastanu u četvrtak kako bi dali konačno zeleno svetlo predsednici EP Roberti Mecoli da iznese slučaj pred sud pre roka koji ističe 25. marta. 

Portparol EK izjavio je jutros da je Evropska komisija vezana za "stroge rokove i uslove" kada donosi odluke.

Naveo je da je, pošto je Mađarska dostavila "sve dokaze koje je Komisija tražila da pokaže da je njeno pravosuđe nezavisno", EK bila "pod zakonskom obavezom da usvoji ovu odluku".

"Komisija smatra da je delovala u potpunosti u skladu sa pravom EU i braniće svoju odluku pred sudovima EU", dodao je portparol.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa