Evropa

U Mađarskoj danas stupa na snagu najstroži zakon o imigraciji u EU

Komentari

Autor: Euronews

01/03/2024

-

14:39

U Mađarskoj danas stupa na snagu najstroži zakon o imigraciji u EU
Bence Retvari - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nove imigracione mere Mađarske, koje su donete 1. januara i koje danas stupaju na snagu, biće najstrože u Evropskoj uniji.

Strogi mađarski zakon o imigraciji biće primenjen posle dvomesečnog perioda prilagođavanja.

To je na konferenciji za novinare saopštio parlamentarni državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bence Retvari.

Zakon, koji će zameniti onaj koji je na snazi 16 godina, Retvari je objasnio povećanjem broja migranata u Mađarsku.

U svom govoru, Retvari je istakao da će novi zakon obezbediti da su  poslovi u Mađarskoj prvenstveno rezervisani za Mađare, a državljani trećih zemalja bi trebalo da rade u Mađarskoj samo ako lokalni radnici nisu dostupni.

Imigranti koji su otpušteni u Mađarskoj moraju da napuste zemlju u roku od šest dana, a taj proces omogućava njihov poslodavac. Dalje mere uključuju ukidanje dozvole članovima porodice da se pridruže radnicima iz trećih zemalja koji stižu u Mađarsku. Državljani trećih zemalja takođe nemaju osnovno pravo na boravak u Mađarskoj, a boravišne dozvole su podeljene na kategorije visokokvalifikovanih i niskokvalifikovanih radnika.

Zakonom će biti uvedena i takozvana "zlatna viza", koja će omogućiti pojedincima koji imaju značajnu investiciju u nekretnine da borave u Mađarskoj u određenom vremenskom periodu.

Levičarske stranke u mađarskom parlamentu protivile su se ovom zakonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa