Evropa

EU postigla privremeni sporazum o novim pravilima trgovine vatrenim oružjem

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2024

-

18:51

EU postigla privremeni sporazum o novim pravilima trgovine vatrenim oružjem
EU postigla privremeni sporazum o novim pravilima trgovine vatrenim oružjem - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je danas postigla privremeni sporazum o novim pravilima kako bi legitimna trgovina vatrenim oružjem postala transparentnija u pokušaju da se izbori protiv ilegalne trgovine i da oružje ne dođe u ruke kriminalaca.

Nova pravila, o kojima su se dogovorili poslanici i belgijsko predsedništvo EU, zameniće niz različitih nacionalnih pravila, koja su otežavala trgovinu vatrenim oružjem i uspostavljanje vlasništva, preneo je Rojters.

Kada je Evropska komisija dala svoj prvobitni predlog u oktobru 2022. godine, ukazala je na podatke koji pokazuju da u EU postoji oko 35 miliona komada nelegalnog vatrenog oružja, oko 56 odsto od ukupnog vatrenog oružja i da je 630.000 komada vatrenog oružja na listi ukradenih ili izgubljenih.

Blok će zameniti nacionalno licenciranje elektronskim sistemom širom EU za proizvođače i trgovce.

Lovci, izlagači ili osobe koje koriste oružje u sportske svrhe ili za istorijske rekonstrukcije, stanovnici EU, neće morati da poseduju dozvolu za uvoz ili izvoz ako poseduju evropsku propusnicu za vatreno oružje.

Samo licencirani dileri i brokeri moći će da uvoze poluproizvode i komponente za vatreno oružje.
Svo uvezeno oružje i bitne komponente bi trebalo da budu obeležene kako bi se ograničila dostupnost neobeleženih "pušaka duhova" domaće izrade.

Nova pravila, koja će tek morati da formalno odobre vlade EU i Evropski parlament, ne odnose se na izvoz vatrenog oružja u vojne svrhe u Ukrajinu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa