Evropa

Grčka pred Sudom pravde EU zbog propusta u strategiji planiranja odbrane od poplava

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

23:41

Grčka pred Sudom pravde EU zbog propusta u strategiji planiranja odbrane od poplava
Grčka pred Sudom pravde EU zbog propusta u strategiji planiranja odbrane od poplava - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija saopštila je danas da će tužiti Grčku pred Sudom pravde Evropske unije jer nije izvršila reviziju planova za upravljanje rizikom od poplava, što je ključno sredstvo za zemlje EU da se pripreme protiv poplava.

Potez će uslediti pet meseci nakon što su najgore kiše u Grčkoj poplavile njenu plodnu tesalsku ravnicu, uništavajući useve i stoku i postavljajući pitanja o sposobnosti te mediteranske zemlje da se nosi sa sve nestabilnijom klimom, preneo je Rojters.

Prema pravilima EU, zemlje moraju jednom u šest godina da ažuriraju svoje planove za upravljanje poplavama - skup mera koje imaju za cilj da im pomognu da ublaže rizike od poplava za ljudske živote, životnu sredinu i ekonomske aktivnosti.

Komisija je prošle godine zvanično obavestila Grčku da treba da finalizuje svoje planove upravljanja, ali ona do sada nije pregledala, usvojila ili prijavila svoje planove za upravljanje rizikom od poplava, navodi se u saopštenju EK.

Komisija je prošlog meseca tužila Bugarsku, Kipar, Španiju, Irsku, Maltu, Portugal i Slovačku zbog nepoštovanja obaveza izveštavanja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa