Evropa

EU pozvala Grčku na odgovornost zbog zanemarivanja rizika od poplava: Mape nisu bile ažurirane u skladu sa propisima

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

23:55

EU pozvala Grčku na odgovornost zbog zanemarivanja rizika od poplava: Mape nisu bile ažurirane u skladu sa propisima
Tanjug/AP/Vaggelis Kousioras - Copyright Tanjug/AP/Vaggelis Kousioras

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija pokrenula je danas sudski postupak protiv Grčke jer nije ažurirala svoje mape rizika od poplava i opasnosti od poplava u skladu sa zakonima EU.

Grčka nije uspela da ažurira mape do marta 2020. kako je predviđeno u Direktivi bloka o poplavama iz 2007. godine, što je čini jedinom zemljom članicom koja se nije pridržavala ovih odredbi, navodi se u saopštenju EK.

Grčka vlada je prvobitno rekla da će ispuniti svoje obaveze prema zakonu EU do juna 2023. godine, ali je zatim saopštila da to neće moći da uradi pre kraja godine, saopštila je Komisija i navela da je odlaganje ključni razlog za pokretanje postupka, prenosi Politiko. 

EK je naglasila da su mape „ključni instrumenti“ za prevenciju poplava i upravljanje rizikom, jer „pomažu u podizanju svesti o područjima u opasnosti od poplava i pomažu zajednicama da razviju strategije za smanjenje ovih rizika“.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis suočio se sa oštrim kritikama zbog odgovora njegove vlade na šumske požare i razorne poplave koje su pogodile zemlju tokom leta.

Levičarska opozicija je posebno okrivila Micotakisovu vladu za njen nedostatak spremnosti i za neuspeh da stvori odgovarajući okvir za upravljanje višestrukim katastrofama i njihovim posledicama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa