Evropa

Evropski zvaničnici: Izbori u Rusiji pod represijom i nedemokratski, Borelj najavio zajedničku izjavu 27 zemalja EU

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

11:37

Evropski zvaničnici: Izbori u Rusiji pod represijom i nedemokratski, Borelj najavio zajedničku izjavu 27 zemalja EU
Evropski zvaničnici: Izbori u Rusiji pod represijom i nedemokratski, Borelj najavio zajedničku izjavu 27 zemalja EU - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednički izbori u Rusiji ocenjeni su od strane zvaničnika Evropske unije (EU) i evropskih zemalja kao nedemokratski, sprovedeni pod represijom i bez stvarnog izbora.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da izbori nisu bili fer i slobodni, već pod represijom i zastrašivanjem, i najavio zajedničku izjavu svih 27 zemalja EU tim povodom, prenosi Rojters.

profimedia

 

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je vršena represija civilnog društva i da nisu poštovani uslovi za demokratske izbore, a sa druge strane pohvalilo je hrabrost "ruskih građana koji su mirno protestovali protiv napada na njihova osnovna politička prava".

Francuska je osudila i održavanje izbora u teritorijama Ukrajine pod ruskom kontrolom i istakla da "ne priznaje i nikad neće priznati održavanje ovih takozvanih izbora ".

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok kazala je da su u Rusiji održani "izbori bez izbora" i dodala da će EU utrti put za nove sankcije protiv Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa