Evropa

Žordan Bardela (28) "preko noći" postao zvezda francuske politike: Kako običan "dečko iz predgrađa" dominira u anketama?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/03/2024

-

20:00

Žordan Bardela (28) "preko noći" postao zvezda francuske politike: Kako običan "dečko iz predgrađa" dominira u anketama?
Žordan Bardela (28) "preko noći" postao zvezda francuske politike: Kako običan "dečko iz predgrađa" dominira u anketama? - Copyright Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

veličina teksta

Aa Aa

Desničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) dominira u anketama u Francuskoj, pa čak i u onima koje su naručili njihovi rivali. Iako je najpoznatija "perjanica" te stranke Marin le Pen, na njenom čelu je mlada politička zvezda u usponu Žordan Bardela (28), koji je kandidat na izborima za Evropski parlament.

Prema pomenutoj anketi Ipsosa, koju je naručila partija desnog centra Republikanci, Nacionalno okupljanje bi osvojilo 305 od 577 mesta u francuskom parlamentu kada bi se izbori održali danas. objavio je britanski Telegraf. Pored toga, i sam Bardela je izuzetno popularan i ubedljivo vodi u anketama za Evropske izbore 9. juna. Prema anketi kompanije za istraživanje javnog mnjenja "Elab", on je sa rejtingom od 29,5 odsto ispred Valeri Hajer iz stranke Renesansa, predsednika Emanuela Makrona.

Stiče se utisak da je Bardela zasenio svoju političku mentorku što se moglo videti tokom mitinga stranke u Marseju prošlog vikenda. Na hiljade pristalica sa mnoštvom francuskih trobojki okupilo se u sali da označi početak kampanje za Evropske izbore pod sloganom "Francuska se vratila, Evropa je ponovo rođena". Najglasnije pokliče i aplauze prilikom izlaska na binu nije dobila Le Pen, već njen harizmatični naslednik Bardela, piše Politiko.

Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

 

Njegov vrtoglav uspon desio se jako kratko vreme od kada je 2022. došao na čelo stranke. Prema projekcijama koje spominje Politiko on bi mogao da vodi Nacionalno okupljanje do najveće pobede u istoriji u junu, jer su desničari trenutno na 30 odsto podrške, 10 procentnih poena ispred "makronista" iz Renesanse. Nacionalno okupljanje nikada ranije nije prelazilo 25 odsto na Evropskim izborima.

Bardela je sada na čelu desničarskog talasa koji se munjevito širi Francuskom i prema još jednoj anketi "Elaba", trenutno je drugi najpopularniji političar u zemlji, odmah iza bivšeg premijera Eduarda Filipa, a ispred svoje mentorke Marin le Pen. 

Njegov vrtoglavi uspon privukao je pažnju protivnika koji ga sve više napadaju i prilagođavaju svoju taktiku. Međutim, Bardela je pokazao sposobnost da "nalik teflonu", odbija sve napade duhovitim uzvratnim komentarima.

Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

 

Analitičari čak smatraju da u Renesansi toliko ozbiljno shvataju pretnju desnice da je Makron odabrao 34-godišnjeg Gabrijela Atala da bude novi premijer, baš kao direktan odgovor na uspon Bardele.

"Atal i Bardela su iz iste generacije, to je očigledno. Atal je politički oštrouman, zna kako da konkretno poentira, tako da je neko ko može da se suoči sa Nacionalnim okupljanjem", rekao je jedan neimenovani Makronov saradnik za Politiko. 

U politiku ušao kao tinejdžer

Sam Bardela je u politiku ušao sa samo 16 godina kada se učlanio u tadašnji Nacionalni front, koji je promenio ime u Nacionalno okupljnje. Sa samo 19 godina postao je sekretar Nacionalnog fronta za departman Sena-Sen Deni 2014. Sa 23 godine postao je vodeći kandidat tada već Nacionalnog okupljnja na Evropskim izborima 2019. Tada je Nacionalno okupljanje uzelo 23 mesta u Evropskom parlamentu ispred Makronove partije, a Bardela je postao drugi najmlađi evropski poslanik, posle Ilke Šreder iz Nemačke, i deo grupe desničarskih stranaka Identitet i demokratija u EP. 

Predsednik je za kampanju za evropske izbore pripremio podjednako mlad tim koji predvodi ga direktor kampanje, Aleksandar Lube. On ima 29 godina i sebe naziva degolistom, po čuvenom osnivaču francuske Pete republike Šarlu de Golu. Učlanio se u stranku pre tri godine i, verovali ili ne, najstariji je član Bardelinog tima.

Budžet kampanje je određen na devet miliona evra, uključujući 4,5 miliona koje obezbeđuje država. Za finansiranje kampanje, RN će koristiti i kredit od francuskih banaka. Očekuje se veliki broj mitinga u oblastima koje su u velikoj meri glasale za Marin Le Pen na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Kako piše portal Atlantiko, Bardela ne želi samo da pobedi, već da proširi demografiju naklonjenu svojoj stranci. Da bi to postigao želi da se udalji od uobičajene podele političkih struja na "popularni i elitni blok". Za razliku od Marin le Pen, on nikada nije direktno napao "oligarhiju", ali je ipak uspeo da pridobije glasove mladih i radničke klase.

Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

 

U "viralima" na TikToku pije, peva i mazi zečeve

Vrtoglavi politički uspon pratila je i eksplozija popularnosti na društvenim mrežama, posebno među mlađom populacijom. Tako je na TikTok-u, za samo tri godine od otvaranja naloga, Bardela prešao brojku od milion pratilaca. To je uradio u velikoj meri izbegavajući temu politike, već prateći trendove. Na primer, "virali" sa više od milion pregleda bili su snimci gde mazi zeca ili kravu tokom sajma poljoprivrede, ispija pivo i vino, penje se na tenk, peva sa pristalicama...

 

@jordanbardella

Allons enfants de la patrie ! 🇫🇷 ♬ son original - Jordan Bardella

 

Takođe objavljuje snimke i selfije sa fanovima koji ga saleću sa svih strana, a njegovoj autentičnosti pridodaje činjenica da je odrastao u predgrađu Pariza i uopšte nije odvojen od urbanih trendova i mišljenja "ulice".

Inače, prema istražvanju Politika, od 705 evroposlanika 186 ima aktivne naloge na TikToku. Primetno je da grupacije u EP dalje od centra, to jest levica i desnica, prednjače po udelu poslanika na ovoj mreži, u odnosu na tradicionalne partije bliže centru. Tako i Partija evropske levice i Identitet i demokratija imaju skoro polovinu poslanika na TikTok-u, dok na primer Evropski konzervativci i reformisti (ECR) i Evropske narodne partije (EPP) imaju 31 odnosno 19 odsto poslanika na ovoj mreži.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa