Evropa

Grosi: Omogućiti veće učešće nuklearne energije u energetskoj tranziciji

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2024

-

09:31

Grosi: Omogućiti veće učešće nuklearne energije u energetskoj tranziciji
Rafael Mariano Grosi - Copyright Tanjug/AP/Theresa Wey

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi izjavio je jutros u Briselu, pred otvaranje prvog samita o nuklearnoj energiji, koji organizuju IAEA i Kraljevina Belgija, da mora da se učiniti sve što je potrebno da se poveća učešće nuklearne energije u energetskoj tranziciji i procesu dekarbonizacije.

On je prilikom dolaska na samit rekao da svetski lideri smatraju da je pitanje upotrebe nuklearne energije suštinsko pitanje.

Grosi je istakao da je jasno da nuklearna energija postoji i da ima važnu funkciju, kao i da je već polovina čiste energije u Evropi nuklearna. 

Na pitanje kako to da platimo, Grosi je rekao da je neophodno obezbediti da sve dostupne mere i instrumente finansiranja, uključujući i poreske olakšice.

Na komentar novianra da postoje i bezbednosni aspekti kada je reč o upotrebi nuklearne energije, Grosi je rekao da se zato moraju ojačati međunarodna tela poput IAEA, kako bismo imali kapacitet i izbegli probleme.

Na prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici  industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva. Svetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.
 

Komentari (0)

Evropa