Evropa

Rute podržao otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, ali upozorava da Sarajevo mora da sprovede "najmanje pet akcija"

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2024

-

13:37

Rute podržao otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, ali upozorava da Sarajevo mora da sprovede "najmanje pet akcija"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandski premijer Mark Rute izjavio je danas, po dolasku na samit Evropskog saveta, da podržava predlog Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, ali da BiH mora da uradi više da bi se postigao dogovor unutar EU oko usvajanja pregovaračkog okvira za tu zemlju. 

"Podržaćemo predlog Evropske komisije da se otvore pregovori, ali podržavamo Komisiju da, pre nego što se dogovori pregovarači okvir, ključno je da BiH ispuni sve neophodne akcije iz izveštaja EK", rekao je Rute novinarima po dolasku na samit Evropskog saveta u Briselu. 

Rute je ocenio da je BiH napredovala, ali da postoji najmanje pet akcija koje moraju da se sprovedu kako bi "označile kutijice svih osam kriterijuma sa liste od 14 kriterijuma", koje je inače EK predstavila 2019. godine prilikom objavljivanja mišljenja o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat.

"Nije još urađeno, ali je dovoljno za otvaranje pregovora, ali istovremeno nije dovoljno za dogovor oko radnog okvira. To je sledeći korak", rekao je Rute. 

Usvajanje okvira je neophodno za početak pristupnih pregovora sa državom kandidatom.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa