Region

Politiko: BiH sutra dobija preporuku Evropske komisje za početak pregovora o pristupanju EU

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2024

-

22:51

Politiko: BiH sutra dobija preporuku Evropske komisje za početak pregovora o pristupanju EU
Politiko: BiH sutra dobija preporuku Evropske komisje za početak pregovora o pristupanju EU - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Bosna i Hercegovina bi trebalo da započne pregovore o pristupanju EU, a očekuje se da će Evropska komisija sutra objaviti ovu odluku, piše briselski portal Politiko.

Evropska unija je Bosni i Hercegovini u decembru 2022. godine dodelila status zemlje kandidata, a Evropska komisija bi sada trebalo da saopšti pozitivnu preporuku za početak zvaničnih pristupnih pregovora, potvrdila su za Politiko dva evropska neimenovana zvaničnika i jedan visoko rangirani diplomata EU.

Evropska komisija u utorak će predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smernice i osnovna načela pristupnih pregovora, a zatim sledi rasprava u zemljama članicama EU.

Uoči najave Evropske komisije o početku pregovora o pristupanju BiH EU, ministri spoljnih poslova Austrije, Italije i Nemačke posetili su prošle nedelje zvaničnike BiH u znak podrške zvaničnom Sarejevu za otvaranje pristupnih pregovora.

Ipak, diplomate i zvaničnici EU su upozorili da se dogovor između 27 evropskih zemalja o zvaničnom početku pristupnih pregovora BiH verovatno neće dogoditi pre evropskih izbora u junu ove godine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa