Region

BiH prete sankcije jer nije usvojila zakon koji nalaže Savet Evrope: Mogla bi da se nađe na "sivoj listi" EU

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2024

-

14:18

BiH prete sankcije jer nije usvojila zakon koji nalaže Savet Evrope: Mogla bi da se nađe na "sivoj listi" EU
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bosni i Hercegovini preti opasnost da završi na listi država koje su pod međunarodnim sankcijama jer još nije usvojila zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a članovi Poverenstva stručnjaka Saveta Evrope koji procenjuju sprovođenje tih mera danas su doputovali u Sarajevo.

Delegacija EU u BiH uoči njihovog dolaska upozorila je domaće političare da moraju hitno reagovati ako ne žele da njihova zemlja završi na "sivoj listi", koja označava države s problematičnim odnosom prema problemu pranja novca i nedostajućom kontrolom finansijskih transakcija koje mogu poslužiti finansiranju terorizma.

Usvajanje odgovarajućeg zakona u parlamentu BiH jedan je od uslova da Evropski Savet u martu eventualno odobri otvaranje pristupnih pregovora s BiH, ali sada toj zemlji preti i paket finansijskih sankcija ne ispuni li tu obvezu, piše Hina.

"Ukoliko zakon ne stupi na snagu pre nego što Manival završi svoju misiju 28. februara on neće biti obuhvaćen njihovom procenom, što značajno povećava rizik da će Radna grupa za finansijsko delovanje (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će se zemlja naći na popisu EU koji označava države sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma", stoji u izjavi delegacije EU u Sarajevu.

Zastupnički dom parlamenta BiH usvojio je zakon o sprečavanju pranja novca u decembru prošle godine po hitnom postupku, ali on još nije dobio podršku Doma naroda, što je preduslov da stupi na snagu.

Dom naroda nije ni raspravljao o zakonu tražeći da se on iz hitnog vrati u redovni postupak s mogućnošću ulaganja amandmana, a taj zahtev je pokrenuo i Klub poslanika Sveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Učinili su to, kako se navodi, iako je predlog zakona izradilo Ministarstvo bezbednosti BiH, na čijem je čelu Dodikov koalicioni partner Nenad Nešić. 

Članovi Manivala međuvladinog Poverenstva stručnjaka za procenu mera protiv pranja novca i financiranja terorizma koje od 1997. deluje pod okriljem Saveta Evrope, danas su se sastali s Nešićem, a nakon toga je Ministarstvo sigurnosti saopštenjem potvrdilo kako preti opasnost da BiH završi na sivoj listi, što bi imalo negativan uticaj na status BiH u međunarodnim odnosima i smanjenje investicija što bi otežalo njeno učešće u međunarodnoj trgovini.

To bi u praksi značilo automatske dodatne provere svih uplata i finansijskih transakcija povezanih s BiH. Ali, kako se navodi, ova upozorenja za sada nisu uticala na stavove Dodikovih zastupnika koji uslovljavaju usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca prihvatanjem i drugih zakona koje oni smatraju važnim za Republiku Srpsku.

"To je za nas stvar ukupnog političkog dogovora, jednog političkog paketa", kazala je poslanica SNSD Snježana Novaković Bursać.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa