Evropa

Doživotna kazna za "Manijaka sa Volge": Ubio 31 ženu u Rusiji, predstavljao se kao vodoinstalater i ulazio u stan žrtava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2024

-

18:30

Doživotna kazna za "Manijaka sa Volge": Ubio 31 ženu u Rusiji, predstavljao se kao vodoinstalater i ulazio u stan žrtava
Manijak Volge - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski serijski ubica Radik Tagirov, poznat kao "Manijak Volge", osuđen je danas na doživotni zatvor zbog ubistva 31 starije žene.

Žrtve su ubijene u 15 različitih gradova u regionu Tatarstana, između 2011. i 2012. godine, a Tagirov im se predstavljao kao socijalni radnik, električar ili vodoinstalater kako bi ga pustile u dom, gde bi ih ubio i opljačkao.

Sud u Kazanju je utvrdio da je Tagirov kriv i za napade i pokušaje ubistva još 34 starije žene, prenosi Rojters.

Serijski ubica je u medijima nazvan "Volški manijak" jer su mnogi od njegovih zločina počinjeni u nekoliko regiona koji leže duž reke Volge, najduže reke Evrope , prenosi CBS.

Tagirov je ranije bio osuđivan 2009. godine za krađu. Istražitelji su u saopštenju naveli da je osumnjičeni identifikovan korišćenjem DNK dokaza i otisaka cipela dobijenih sa mesta zločina.

Žrtve uglavnom bile starije žene

Raniji lokalni mediji navode da su većina njegovih žrtava bile starije žene, između 75 i 90 godina, koje su živele same. Istražitelji su rekli da se osumnjičeni predstavljao kao radnik socijalne službe ili komunalne službe da bi ušao u stanove.

Kada je ušao, osumnjičeni je davio žene rukama ili obližnjim predmetima, a često je iz njihovih domova iznosio neke dragocenosti i novac. Godine 2017. federalni istražitelji su utrostručili prvobitnu nagradu sa milion na 3 miliona rubalja (oko 40.000 dolara) za informacije koje bi pomogle da se identifikuje ubica.

Sa više od 30 ubijenih žena Tagirov spada među najveće serijske ubice u modernoj Rusiji.

"Sve se to desilo spontano"

 Na pitanje policije zašto su sve njegove žrtve bile starije žene i zašto je odlučio da ih ubije umesto da ih samo opljačka, on je rekao da to ne može da objasni.

"Sve se to desilo spontano. Hteo sam da jedem. Živeo sam delom na ulici", rekao je odgovarajući šta ga je motivisalo da izvrši prvo ubistvo. Rekao je da ne može da se seti kada se to tačno dogodilo.

Tagirov je rekao da je izabrao da zadavi žene jer je mislio da je to "tiho, brzo" i "bezbolno za njih".

Osumnjičeni je navodno počinio svoje prvo ubistvo još 2011. godine u Kazanju. U roku od nekoliko meseci te godine pronađeno je još nekoliko žena u istom gradu. Jedna je uspela da preživi, ali je bila slepa i nije mogla da opiše napadača.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa