Evropa

Istorijska presuda: Danac lažirao strimovanje pomoću AI, pa osuđen za prevaru i nezakonit profit od autorskih prava

Komentari

Autor: Guardian

22/03/2024

-

11:49

Istorijska presuda: Danac lažirao strimovanje pomoću AI, pa osuđen za prevaru i nezakonit profit od autorskih prava
Istorijska presuda: Danac lažirao strimovanje pomoću AI, pa osuđen za prevaru i nezakonit profit od autorskih prava - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Neimenovani Danac osuđen je na zatvorsku kaznu u "istorijskom" slučaju pošto je proglašen krivim za prevaru i nezakonito ostvarivanje profita od autorskih prava na stotine pesama putem striming platformi za muziku.

U prvom takvom slučaju u zemlji, 53-godišnji muškarac iz Istočnog Jutlanda, čije ime danska štampa nije objavila, proglašen je krivim u četvrtak za zaradu od najmanje 2 miliona danskih kruna (oko 270.000 evra) putem veštačko generisanih strimova "nekoliko stotina" muzičkih numera.

Tužioci su tvrdili da broj strimova koji su generisali tu sumu novca nije mogao biti postignut od strane stvarnih korisnika i da je verovatno upotrebljeno neovlašćeno manipulisanje tehnikama.

Takođe, sud u Arhusu ga je proglasio krivim zbog kršenja autorskih prava na 37 numera koje su bile editovane verzije muzičkih dela drugih umetnika. Tužioci su ga optužili da je koristio radove drugih umetnika, menjao njihovo trajanje i tempo, i objavljivao ih pod svojim imenom.

Profimedia

 

Osuđen je na godinu i šest meseci zatvora - od kojih će tri meseca morati da provede iza rešetaka - a sudija mu je oduzeo 2 miliona danskih kruna (polovina će biti oduzeta od njega lično, a polovina od njegove kompanije). Takođe mu je izrečena novčana kazna od 200.000 danskih kruna.

46. najplaćeniji kompozitor za streaming 

Zbog velikog broja veštacko generisanih strimova koje je objavio, on je rangiran kao 46. najplaćeniji kompozitor za streaming između 2014. i 2017. godine.

Muzičari, umetnici, kompozitori i aktivisti za autorska prava pozdravili su ovaj "istorijski" presudu kojom se šalje snažna poruka o ozbiljnosti problema manipulacije sa streamovima muzike.

Izvrštna direktorka danske organizacije Rights Alliance koja je prijavila ovaj slučaj rekla je: 

"Zadovoljni smo što je sud potvrdio da lažiranje strimovanja predstavlja ozbiljan prestup. Ovo predstavlja presedan koji jasno ukazuje koliko se ozbiljno shvataju problemi manipulacija sa streamovanjem. Ova presuda će biti važan korak ka sprečavanju sličnih slucajeva u budućnosti.

Ana Lidel, predsednica Autora, najvećeg danskog udruženja kompozitora, tekstopisaca i producenata, rekla je: 

Profimedia

 

"Ovo je zaista važan i istorijski slučaj koji šalje poruku da ne smete kršiti naša prava kao autori pesama", rekla je i dodala:

"Ovaj čovek se prevarom domogao miliona slušanja, ali je istovremeno prekršio autorska prava ubrzavajući numere i objavljujući ih. To je ruganje onima koji se svakodnevno bore da stvaraju muziku i zarađuju mrvice".

Njemu se prvobitno stavljalo na teret da je zaradio 4,38 miliona danskih kruna od strimovanja 689 muzičkih dela na platformama kao što su Spotify, Apple Music i YouSee Musik. Međutim, sud nije imao dovoljno podataka da potvrdi tačan broj veštački generisanih numera koje su bile puštane, koliko puta su bile puštane ili kolike su tantijeme generisane.

Prevara se ne isplati

Amir Amirian, stariji specijalista tužilastva koji vodi slučaj, rekao je za Guardian:

"Ovo је principijelan slucaj і, koliko ja znam, prvi je te vrste u Danskoj. Ovo je važno jer ako budemo videli slične slučajeve u budućnosti, ovo će biti primarni slučaj na koji se treba pozvati i važno je iz moje perspektive da je sudija presudio da je reč o prevari i krađi podataka. Ovo je zapravo nezakonito, nije "rupa u zakonu" ili nešto slično."

Dodao je da se nada da će ovaj slučaj poslati jasno upozorenje drugima da ne pokušavaju slične šeme.

Osuđeni muškarac najavio je u četvrtak da će uložiti žalbu protiv presude Visokom sudu Danske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa